WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 14-Jan-2009 23:42 Email | Share | | Bookmark
Baked Potato with cheese

potong kentang dua ..buang isinya sikit
letak sosej dlm nya
tutup dengan cis
View all 6 photos...


Jom kita bake potato lak ya...dah jemu makan nasi...jadi org puteh lak ya...

caranya sempoi ajee, ambil potato cuci kulitnya , rebus dulu,
potong dua, korek isinya tapi jgn buang leh guna utk masak
lain...

susun kentang dlm dulang lapik aluminium foil, letak hirisan
sosej dalam kentang tadi, dah tutup gan cheeese, suka hati
lee nak letak cheese apa ya....bakar mcm biasa...

dah masak, letak cili sos atas nya dan ready to makan lee sedapppppnya
tapi kena hati2 cheese tu panas tau....nampak mcm tak cair, tapi dah
potong tu meleleh kat dlmnya...dan makan gan kulit2nya sekali jgn
takut kulit tu kan dah cuci awal2 tadi tu...potato chips kat luar tu pun
makan gan kulit2nya pun...jgn tak tahu..

Ok selamat mencuba, tak nak cuba pun tengok ajee lee ya...

[i]
JEMPUT SINGGAH KERUMAH BARU IDA BAKERY AT
htpp://merpati66.blogspot.com


Tuesday, 13-Jan-2009 05:01 Email | Share | | Bookmark
Chocolate Eclairs....



Salam untk semua

Jom kita cuba resepi adik beradik kepada cream puff lak

CHOCOLATE ECLAIRS - RESEPI SAJIAN PLANTA
120 GM PLANTA
300 GM AIR
180 GM TEPUNG - DIAYAK
4 BIJI TELUR
BAHAN UNTUK INTI & TOPPINGNYA
200 GM CREAM - DIPUKUL HINGGAL GEBU
150 GRM COOKING COKLAT CAIRKAN
50 GRM HIRISAN ALMOND

CARANYA
1] PANASKAN OVEN 200C
2] PANASKAN AIR + PLANTA BERSAMA DIDALAM PERIUK.
TAMBAH TEPUNG DAN GAUL HINGGA SEBATI.
3] ALIHKAN DARI API, MASUKKAN DALAM MIXER
DAN PUKUL HINGGA ADUNAN JADI SUAM2
4] TAMBAH TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI - PUKUL HINGGA SEBATI.
5]MASUKKAN ADUNAN DLM PIPPING BEG DENGAN NOZEL BINTANG.
6] PIPEKAN ATAS DULANG MEMANJANG DLM 7.5CM , BAKAR SELAMA
25 MINIT.
7] BILA DAH SEJUK,POTONG PASTRY DIBAHAGIAN TENGAH LETAKKAN
CREAM YANG SUDAH DIPUKUL AWAL2 TADI.
8] CURAHKAN COKLAT ATASNYA N TABURKAN ALMOND SEDIA UNTUK
DIHIDANGKAN...


IDA BAKERY SEMPOI METHOD.
MASUKKAN AIR + MARJERIN DLM BEKAS KACA
PANASKAN DLM MICORWAVE TILL AIR MENDIDIH
KELUARKAN MASUKKAN TEPUNG - KACAU KEJAP
MASUKAN TELUR SATU PERSATU - KACAU HINGGA
SEBATI. AKHIR PUKUL DENGAN HAND MIXER
TILL ADUNAN SEJUK.MASUKKAN DLM PIPPING
BEG N BAKAR DLM OVEN.


NOTE : CARA & RASANYA SAMA DENGAN CREAM PUFF AJEE....

KELAS UNTUK CC DIBUKA UNTUK PENDAFTARAN BERMINAT SILA CONTACT IDA BAKERY AT 0163357790 OR EMAILS TO MERPATI66@GMAIL.COM or http://merpati66.blogspot.com
[i]


Monday, 12-Jan-2009 11:21 Email | Share | | Bookmark
Order Mixed deco 11/1/2009



Salam untuk semua

Order mixed deco cc ini diterima dari Lynn yang dok kat Sentul . Lynn teringin sangat nak makan cc yang mcm2 bentuk katanya , walaupun lynn call dah dekat kol 8mlm tadi masih sempat nak buat jugak sebab barang2 baking kebetolan ada kat studio tu so terus buat ajee , siap ajee terus call lynn.

Oleh kerana jarak antara Sentul n Bukit Keramat tu tak lee jauh sangat kejap ajee lynn dah sampai bersama2 dengan 2 org heronya serta suaminya...

Terima kasih kepada lynn kerana sudi order cc dari Ida Bakery ya..

Note : Jika ada yang teringin nak order mixed deco cc mcm lynn nie jangan segan2 contact Ida bakery at 0163357760 or emails to merpati66@gmail.com ya...

[i]
JEMPUT BERTANDANG KERUMAH BARU YA http://merpati66.blogspot.com


Sunday, 11-Jan-2009 11:32 Email | Share | | Bookmark
Kelas Cc - 11/1/2009

hasil kelas 11/1
hasil kelas 11/1
Azlina bersama hasil kerjatanganya ..letih ya hehe
View all 4 photos...





salam untuik semua.

Kelas Cupcake kali nie dihadiri oleh Azlina dari Kajang & Halida dari Ampang,mereka nie tak kenal satu sama lain pun , baru berkenalan masa datang kelas tadi . Kedua2nya baru pertama kali belajar membuat deco cupcake & sugarpaste, mcm2 ragam mereka berdua nie tapi semua itu membuatkan kelas ceria sepanjang masa .

Terima kasih kepada Azlina & Halida kerana sudi datang belajar di Ida Bakery ya dan ingat kena banyak wat latihan dan tangan tu kena lembut ya...

Untuk tahun 2009 nie setiap kelas akan ditunjukan demo membuat home made ice-cream sebagai resepi bonus dan bawak balik ice cream yang dibuat itu, so aper lagi jgn tunggu2 utk joint kelas seterusnya.

Untuk group pulak minimum seramai 6 orang, percuma 1 org [term & condition apply] contact Ida Bakery untuk keterangan lebih lanjut ya..

Note : Jika ada yang ingin berlajar seperti Azlina & Halida jgn segan2 contact Ida bakery at 0163357790 or emails to merpati66@gmail.com for modul kelas ya...

JEMPUT KERUMAH BARU IDA BAKERY YA : http://merpati66.blogspot.com

[i]


Wednesday, 7-Jan-2009 13:33 Email | Share | | Bookmark
STRAWBERRY BAHULU ROLL....



Salam untuk semua .

Sekali lagi buat bahulu roll lagi tapi kali nie wat perisa strawbery lak ,suka sangat kerana mudah membuatnya ,jom kali nie kita cuba perisa strawbery lak ya


STRAWBERRY BAHULU ROLL

3 biji telur ayam
120 grm gula halus
- pukul selama 15 minit dengan kelajuan tinggi

130 tepung gandum – ayak dulu kemudian masukkan
tepung sedikit demi sedikit dlm adunan telur tadi perlahan2
dengan mengunakan senduk kayu .

tambah 2 sudu besar strawberry paste.

Note : curahkan adunan dlm dulang pembakar ,tapi
kena lapik dulu dengan kerta minyak , dah masak
Sapu strawberry jem , gulung ajee masa panas2

[i]


JEMPUT KERUMAH BARU KU YA : http://merpati66.blogspot.com/


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net