WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 30-Nov-2006 02:18 Email | Share | Bookmark
Muffin Coklat Chip...

nie nak kat jiran SG tu....
closeup muffin , gelap lee
muffin coklat chip ...
tengah tunggu sejuk
baru keluar dari oven
close up masa keluar oven
muffin sebelum masak
muffin tunggu masuk oven
bancuhan muffin
bahan2nya....
tepung muffin dari BWY
Resepi nie mengunkan Tepung muffin yang dah siap tu beli kat BWY chow kit. Kalau ikut arahan just letak telur, marjerin cair dan susu. So nak jadikan dia muffin coklat just tambahkan serbuk koko, esen vanilla supaya bila bakar bau dia harum satu rumah tu, dan jugak coklat chip ( nie anak2 request letak lebih2).

Wat muffin nie paling sempoi ajee, tak yah gunakan mesin pun so tak ada alasan lee bagi sesiapa yang tak ada mesin pemukul tu, just pukul guna tangan ajee..kalau nak dpt muffin yang lembut dan gebu tak yah pukul lama2 pun dan bakar pun kejap ajee dlm 10/15 minit pada suhu 200 deg.

Satu adunan nie leh dapat banyak jugak semlm kira2 leh dpt hampir 50 muffin yang comel2 gitu guna casing muffin yang 12 tu.. . Siap aje letak atas rak tak sempat nak sejuk tengok dah ada yang mencapainya .... Oleh kerana dah banyak tu so kasi lee kat jiran depan rumah (nak bodek sikit jiran sebab dia orang singapore, nak kirim beli casing paper cup untuk muffin yang warna putih tuI(paper souffle)..kat BWY tak ada pun,kat SG tu melambak dan murah2 ajee)

Maaf lee ya gambar yang diambil tak berapa terang sebab kat dapur waktu mlm pun ,kat dapur memang lampur tu tak berapa terang, kena lak waktu mlm dan muffin pun warna gelap , so gelap lee gambar tu ..nanti nak suruh hubby tukar watt lampu tu

Note :
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Norazlina : terima kasih sudi melawat my fotopages , salam perkenalan.
Rossya : tu lee pukul ngan tangan ajee dah gebu, kalau pukul ngan mesin kureng lak...... , so dah tahu lepas nie pukul ngan tangan ajee kalau gunakan bancuhan segera nie....
Shoponline : thanks for visiting my fp, selamat berkenalan... tak boleh beli handbag lagi sebab dah tak muat almari nak sorok dari hubby
Zakiah : kat sini senang semuanya byk dah ready made pun... tu yang untung sikit tu (sebenornya org malas punya resepi nie )
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net