WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 6-Dec-2006 12:28 Email | Share | Bookmark
KIWI FRUIT TAT

kiwi fruit tat lonely...
dah ada kawan pun...
kastard baru masak
closeup kiwi fruit tat
kiwi tat dari sudut lain lak
lagi dekat nak tunjuk jelly kiwi tu...
kiwi tengah makeup lagi
tunggu nak masuk petiais
dah masuk petiais ...
teringin sangat nak makan puas2 fruit tat ,asyik dok tengok dekat kedai , dekat pc dalam hati kat hisssss tak boleh jadi nie mesti kena wat sendiri jugak... .So resepi memang dah lama dok print dari Koleksi Resipi Pilihan Diana , jadi kena lee buat . Resepi nie sebenarnya letak mcm2 buah tapi suka letak kiwi fruit ajee...

FRUIT TART
(Resipi ni kepunyaan Mama Sayang)

Bahan untuk pastry:
500 gm tepung self raising
250 gm mentega sejuk (dipotong dadu)
150gm tepung gula
1 biji telur (dipukul sedkit)
air sejuk secukupnya

Peraturan
Tepung dan gula diayak. Gaul mentega, gula dan tepung hingga menjadi sepert serbuk roti. Kemudian masukkan telur dan diuli lagi. Masukkan air sejuk sedikit2 dan
uli hingga menjadi lembut. Perapkan doh selama I jam di dalam peti sejuk kemudian terap kedalam acuan pie kecil2. Bakar selama 175 deg selama 20.
Adunan ini boleh disimpan dipeti sejuk dan simpan di air tight container. (ika ada balance)

Bahan-bahan custard
200 gm gula halus
300 gm susu cair
150 gm tepung custard
450 gm air
I biji kuning telur
I packet agar-agar serbuk (plain)

Bancuh sedikit air, tepung custard dan telur hingga sebati lalu ditapis. Satukan air dan jus didalam periuk dan dimasak atas api sehingga berwap. Masukkan adunan custard dan kacau hingga aduna licin dan pekat. Masukkan adunan custard kedalam acuan pastri, jangan isi penuh ben rangan untuk mengisi buah-buahan
hirisan (cocktails). sapukan adunan agar-agar keatas
buah-buah yg telah disusun atas custard dan dimasukkan ke dalam peti sejuk.

Note : Kalau ikut resepi guna serbuk agar2 tapi saya tak guna pun sebab beli dah siap piping jelly dah kiwi hotfile kat kedai BWY, dan buah tu pulak tu bukan lee kiwi fruit tapi buah kiwi kering (manis) jumpa ada jual kat kedai , so lagi senang keja . Balik just potong kiwi kering tu letak dlm bekas, letak piping jelly , letak kiwi hotfile (nie mcm agar2 kiwi leee) dan letak air sedikit panaskan dlm microwave dah siap, so just letakkan atas kastard tadi. Tentu tertanya mcm boleh berkilat kan... dulu pun tak tahu jugak sebenarya piping jelly tu lee yang buat buah2 yang diletak atas fruit tat tu berkilat, kalau tak ada piping jelly just ikut resepi guna agar2 ajee... .Saya jenis yang suka benda dah siap mudah keja ajee .


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net