WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 11-Dec-2006 06:10 Email | Share | Bookmark
FRUIT TART - PLUM

dah siap nak hantar tu kat umah pengantin
dah letak dlm box
ada dua box
dalam box belum tutup
tunggu nak tutup box
nie dalam peti ais nak keraskan jelly tu
masih dlm peti ais lagi
tunggu beku.........
closed up fruit tat plum
dah siap tu...
dari sudut lain lak...
baru letak kan buah plum tu...
plum + jelly
plum baru dihiris
nie lee dia peyagat tu...
nie satu lagi permintaan dari anak buah suruh buat fruit tat untuk hantaran dia pulak , minggu lepas dia dah rasa fruit tart buah kiwi tu , so kena lee wat jugak kali nie wat letak buah plum, tapi buah plum nie manis dan masih fresh lagi so bila makan dengan pastry tart u lagi menyelerakan ..

ok resepi mcm tat buah kiwi tu jugak ( tapi tepek jugak lee mana tahu nak search tu lambat lak kan ) nie pun dari KRPD


FRUIT TART
(Resipi ni kepunyaan Mama Sayang)

Bahan untuk pastry:
500 gm tepung self raising
250 gm mentega sejuk (dipotong dadu)
150gm tepung gula
1 biji telur (dipukul sedkit)
air sejuk secukupnya

Peraturan
Tepung dan gula diayak. Gaul mentega, gula dan tepung hingga menjadi sepert serbuk roti. Kemudian masukkan telur dan diuli lagi. Masukkan air sejuk sedikit2 dan
uli hingga menjadi lembut. Perapkan doh selama I jam di dalam peti sejuk kemudian terap kedalam acuan pie kecil2. Bakar selama 175 deg selama 20.
Adunan ini boleh disimpan dipeti sejuk dan simpan di air tight container. (ika ada balance)

Pesanan: Untuk crustnya, selepas bakar, Shida sapukan sedikit cokelat (Double Boil)...

Bahan-bahan custard
200 gm gula halus
300 gm sus cair
150 gm tepung custard
450 gm air
I biji kuning telur
I packet agar-agar serbuk (plain)

Bancuh sedikit air, tepung custard dan telur hingga sebati lalu ditapis. Satukan air dan jus didalam periuk dan dimasak atas api sehingga berwap. Masukkan adunan custard dan kacau hingga aduna licin dan pekat. Masukkan adunan custard kedalam acuan pastri, jangan isi penuh ben rangan untuk mengisi buah-buahan
hirisan (cocktails). sapukan adunan agar-agar keatas
buah-buah yg telah disusun atas custard dan dimasukkan ke dalam peti sejuk.


my method pulak , biasa lee cari jalan paling mudah dan sempoi....
mcm nak dptkan hirisan buah plum yang nipis tu kan... senang ajee gunakan penyagat (mcm dlm gambar tu - nie beli kat chowkit RM10 ajee mcm2 boleh buat tau )
letak kan piping jelly atas buah plum yang dah dihiris tadi gaul kan dan letak terus atas custard tu ...


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Note :
******

Sabrina : tak suka makan tak per tengok ajee fotopages nie ya...

Mamafami : memang sedap tak per balik sini nanti ida buatkan ya...
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net