WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 21-Dec-2006 15:47 Email | Share | Bookmark
MUFFIN RICE BUBBLES...

muffin rice bubbles
add on blue coklat cip
muffin
belum
masak
tunggu
nak
masuk
oven
with topping rubbles
blue coklat cip...
dah masak...
ok
dah
masak
nampak tak
coklat cip biru tu...
Tenghari tadi pergi kedai buku kat ampang park , hajat hati nak beli hadiah untuk exchange give for new year esok ,lain yang di cari yang pulak yang jumpa tau ....Belek punya belek jumpa satu buku khas untuk muffin - Tajuk : hidangan muffin keluaran aneka terbitan alaf21. Memandangakan semua resepinya memang sempoi dan selera org melayu ok lee terus beli... (Puan Nor Aini Adnan)

Balik malam terus cari resepi yang mengunakan bahan yang ada kat umah...so jumpa satu yang gunakan rice bubbles (lebihan masa hari raya tu.... )

Bahanya :
2 cawan rice bubbles

bahan A
350 grm gula castor
345 grm tepung serbaguna
1 cawan bijiran
2 sudu teh serbuk kayu manis
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam

bahan B
475 ml dadih
225 ml air didih
125 ml minyak masak
2 biji telur

cara membuatnya
1.gaulkan semua bahan A dengan sebahagian rice bubbles
2. masukan bahan B dan digaul hingga adunan rata
3. sudukan adunan dlm acuan muffin dan taburkan lebihan rice bubble atasnya
4. bakar didalam oven 180 = 20minit or hingga muffin garing

my sempoi method (biasa lee ada ajee nak tukar kan )
1. tak guna dadih tapi ganti ngan fresh milk
2. tak letak 1 cawan bijiran tapi ganti dengan 1 cawan kelapa kering .
3. campurkan kesemua bubble rice tu dan atas letak blue coklat cip supaya nampak ceria...
4. letak 1 sudu teh esen vanilla..

SELAMAT MENCUBA... masa bakar tu bau harum satu rumah tau

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Note :
******

Mamafami : jgn nangis tau... tak per kasi address nanti ida tolong poskan kesana ya
++FarEastPhotoworld++ : jemput makan
Rosleenda : casing muffin nie beli kat Bake With Yen kat chow kit ,murah tu , ida pun masih belajar lagi nie.. tak per kita sama2 belajar wat muffin ya...
Kuchai : anak akak pun cakap cam tu jugak mlm tadi... parah lee mama dah beli buku muffin nie..selagi tak katam selagi tu kita semua kena makan mcm2 jenis muffin ...
Ouled Kenitra : mcm kain pelikat ajee tapi rasa dia yummy2 tau....
Za : kasi address nanti akak hantar muffin ya..
Rossya : kita pun selalu copy resepi dari akak pun...
Sabrina : tu baru guna warna biru ajee, ada byk lagi warna2 yang belum dikeluarkan tu...
zfad: cam ner dah cuba ke?
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
[quote]


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net