WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 4-Jan-2007 01:06 Email | Share | Bookmark
AISKRIM CONE BUTTER CUPCAKES...

buttercake in cone aiskrim
buttercake in papersouffler
con aiskrim kosong letak dlm casing pembakar muffin
sebelum letak bancuhan
masukkan 3/4 bancuhan dlm cone tu pun dah byk...
dah masak...
baru keluar oven
tunggu sejuk
sapu dgn buttercream dan tabur manik2
dah siap....
closeup aiskrim buttercupcake
sapukan dengan pink buttercream
belum letak manik2 lagi
tak guna piping beg pun just masukan dlm plastik buat lubang aje
letak manik2 putih dan red heart
pandangan dari atas
closeup pink buttercup cake
Resepi dpt dari buku masakan bahasa cina tau.. bukan saya boleh membaca bahasa cina tapi ada dua bahasa iaitu cina dan english , so tu yang beli buku masakan tu.. , sebab tengok cara dia buat semua kek nya amat berbeza sekali iaitu cara telur dipukul, iaitu telur mesti diasingkan antara putih dan kuning dulu kemudian putih telut dipukul bersama gula hingga gebu dan kemudian baru dimasukkan kuning telur dan saya dapati hasilnya memang kek itu betul2 gebu dan halus sekali..

MINI BUTTER CUPCAKE

BAHAN

1 s/t baking powder
140grm tepung cake or tepung gandum
150 grm butter or marjerin
60grm gula halus
3 biji telur
80 gula biasa/halus
60 buah2 kering/raisin

caranya:-

-gaulkan tepung dan baking powder dlm bekas
-pukul butter dan gula icing hingga gebu
-asingkan putih telur dan kuning telur
-pukul putih telur dulu dengan gula (60grm) hingga gebu
-masukkan kuning telur satu persatu
-masukkan butter yang dipukul tadi – gaul guna tangan ajee
-masukkan tepung +baking powder tadi dan gaul hingga sebati
-akhir masukkan buah2 kering tadi gaul kejap ajee
-bakar dlm suhu 180 = 15/20minit

My method pulak.
- masukkan bacuhan tadi kedalam cone aiskrim (3/4 ajee)
- dah masak sapukan butter cream dan taburkan dengan manik2
- anak2 paling suka, anak jiran yang menjerit kegembiraan dpt aiskrim cone nie
yang kecik berumur 3 tahun menjerit2 kata "cedap2 aiskrim tak tejuk (Maksudnya sedap,
aiskrim nie tak sejuk )
- setengah dari bancuhan tu pulak letak dalam papersouffler yang baru tu...so make-overkan
dengan butter cream pulak..

nie guna cone aiskrim


nie guna papersouffler strawberry tu... deco guna plastik ajee tebuk lubang picit ajee buttercream tu keluar terus deco atas cupcakest u... hetam ajee...


Quote:

elin : nak ke? nanti ida hantar ya
F&Z : memang cedap tau , kat sini belum jumpa lagi stand cupcakes tu , ida tengok dlm website wilton ada lee or mungkin ada tapi lum jumpa kot , alih2 jumpa kat fotopages akak lak.. nanti balik malaysia bagi tahu ya nak kirim belikan stand cupcakes tu ya
Rozeela : boleh aper salahnya kalau nak makan , jom datang umah ya
ishzah : memang menyelerakan cuba lee ya
Anis : dah dapat idaman kalbu tu kena lee guna tapi tak leh banyak2 guna sayang tu.......... lepas tu nak simpan dlm showcase ajee...
Mamafami : sakit perut pulak lee baca mama punya comment nie...ok ok nanti ida hantar papersouffler tu untuk mama ya...
Kuchai : sorry lee kuchai dah abis pun kenapa lambat mintak! tak per nanti wat yang baru akak kasi kat kuchai ya..
lynnhassan : jgn risau tak lemau pun sebab kan dia bakar cone tu mcm biskut jugak... lagipun tak sempat nak tunggu lemau pun kejap ajee dah ilang... sebab anak2 jiran tu ramai kecik2 so dia org lee jadi tukang merasanya...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net