Want your
own Fotopage?








 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 15-Jan-2007 14:14 Email | Share | Bookmark
ROTI LAGI.....

Penimbang digital ...
nie letak cream putih
nie pulak letak cream coco
caterpillar red bean sebelum masak
dah masak jadi kuda belang
caterpillar red bean
Masih bersemangat untuk membuat roti lagi.. , kali nie lagi best sebab baru beli penimbang digital yang baru tau , brand tu tak yah tanya lee sebab murah aje tak sampai pun RM30 (pssst beli kat maideen ajee) tak kesah lee janji digital kan sebab tengok kat kedai BWY tu ada yang sampai seratus lebih , kalau yang itu tunggu dah jadi pakar roti baru lee beli yang mahal2 punya kan... .

Resepi rotinya masih sama jugak cuma kali nie letak inti kacang merah , so jadi lee caterpillar red bean , lagi satu tu pulak letak cream coklat atasnya (resepi dapat dari Koleksi Resepi Pilihan Diana ). Tapi yang kelarnya tu , sebelum masak tu bukan main cantiknya , tak tahu lee roti tu leh naik gebu mcm tu sekali ,bila dah masak terus jadi gamat pulak


here is the resepi ya (malas type , cut & paste ajee)
CATERPILLAR BREAD
Sumber: Roshayati Johari

Bahan A
350 gram tepung roti/high protein flour
150 gram tepung halus/ tepung superfine
100 gram gula
1 sudu teh garam halus
30 gram susu tepung
1 sudu teh bread improver (optional)
1 sudu teh bread softener (optional)
4 sudu teh yis kering
Gaul bahan di atas sebati

Bahan B
air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat 265 gram

Bahan C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.

Cara menyediakan roti
1. Masukkan Bahan B kedalam A dan uli sehingga adunan licin.
2. Masukkan Bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan menjadi licin dan tak melekat ditangan dan bekas.
3. Perap doh selama 30 – 40 minit.
4. Tumbuk-tumbuk doh dan uli untuk keluarkan angina. Ini penting untuk menghasilkan roti yang tidak berongga besar didalam.
5. Bahagikan doh seberat 60 gram dan bulatkan doh. Rehatkan selama 10 minit.

Bahan untuk Topping
240 gram butter
240 gram gula halus
240 gram tepung kek
6 biji telur
coklat emulco
1 sudu besar serbuk koko

Cara menyediakan Topping
1. Pukul gula dan butter hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu sambil adunan dipukul menggunakan mixer.
3. Masukkan tepung dan sebatikan.
4. Ambil satu pertiga dari adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan emulco untuk dijadikan adunan coklat.
5. Lebihan adunan dijadikan adunan plain.

Note : setelah dua kali buat roti nie ,baru perasan jika ditambah dengan bread improver roti akan menjadi betol2 kembang, jadi pastikan doh jangan diletak terlalu rapat diantara satu sama lain , kalau tidak gerenti roti tu akan melekat diantara satu sama lain kerana terlalu kembang dan gebu

jeng2 nie lee penimbang digital kita yang baru tau.. nama dia "camry"


Quote:

mamafami : oooooooooooo mama oooooooo ida dok tengah pening kepala ngan fotopages nie kenapa gambar tak keluar2 tup2 tengok mama dah masuk ya... ,soalan tu ida faham tapi belum sampai kesitu lak ida wat percubaan , baru dok timbang biasa ajee tukar dari oz leh gie grm leh gie ml ... belum tamat pun baca manual yang penting tu tahu timbang dah... , jeles tengok orang lain dah guna digital penimbang tu...ida punya penimbang tu dia zaman tok kadok tau... sampai dah kelabu asap cermin tu tapi dok belasah jugak , tak per nanti ida wat percubaan mcm mama tanya tu ya, mmmm bagus jugak nie jadi duta camry pulak ya, MALAYSIA BOLEH
allodealova : terima kasih sudi singgah kat myfotopages nie..selamat berkenalan
Phalinn : hisssss tak kesah lee phalinn lama tak singgah tak per , faham student memang bz kan itu lee namanya student , tak per tinggal 3 bulan ajee lagi kan..mesti pulun abis2 tau , nanti balik kl singgah umah akak tau , akak sediakan roti satu meja mcm2 jenis.. rumah akak kat bukit keramat ajee.. dekat ajee kan...
Nabialishad : tu lee sebelum masak bukan main lawanya dah masak jadi ulang sawa lak kan
cekya : kita pun sebenornya tak pandai wat roti tau nie baru 3 kali wat roti dok main tibai ajee tu yang dah masak jadi ular sawa
maya amir : makan2 jgn tak makan mai jemput datang umah makan roti ya..
zakiah : mixer tu berat za, 15kg tau akak pun tak larat nak angkatnya, gerenti orang nak curinya tak boleh tapi so far nie ok leee orang baru kan... seronok rasanya wat roti sendiri tengok anak2 dan hubby makan roti yang dimasak sendiri tu...
RosLeenda : mungkin kat maideen lain ada kot ida nie jalan yang dekat2 ajee..biasa lee kaki merayau cari toys baru untuk acara memasak kat dapur tu.. ida pun tak pandai wat roti jugak tapi beranikan ajee diri ni ikut resepi ... tak sangka lak menjadi tu yang betol2 teruja nak cuba lagi...
Azie : tahniah lee dah ada penimbang digital jugak ya... memang senang guna digital nie kan..
Fir : tu lee lepas hang balik baru dpt beli mixer nie.. kalau tak gerenti tiap2 pagi hang sekeluarga makan mcm2 jenis roti sampaikan ada roti ular sawa jugak ,salam untuk peter ya , rindu kat sabrina pulak sebab tak ada org nak makan muffin lagi kat umah nie..
Sabrina : kalau sab datang gerenti akak watkan pelbagai jenis roti tau... satu meja penuh nanti.. datang jgn tak datang tapi kena kasi tahu awal2 lee baru lee wat kan roti yang best2kan... mcm phalinn tu dah bagi tahu awal2 nak datang umah makan roti , so akak tunggu dia balik ajee akak nak jamu dia makan roti satu meja biar phalinn tu gemok sikit...
mommy_d&d : kurang pasti lak kalau maideen lain ya , sebab selalu gie kat jalan tar tu ajee biasa lee kat jalan tar tu mcm2 ada
razi : bukan timbang emas ajee timbang intan berlian pun boleh jugak
kuchai : tu lee akak pun tak sangka kat maideen ada jual timbang nie.. tak kesah brand aper janji timbang digital dan murahhhhhhh


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net