WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 18-Jan-2007 08:04 Email | Share | Bookmark
BREAD PUDDING CHEESE WITH RAISIN

cheese puding sebelum masak
cheese puding dah masak
dah potong
closeup topping
dah potong dlm piring
ready to eat
BREAD PUDDING CHEESE WITH RAISIN

Bahanya

10 keping roti
2 cawan susu segar
½ cawan gula perang
250grm cheese / 1 buku (tak kesah lee brand aper janji cheese)
1 biji telur
1 sudu esen vanilla
raisin / buah campur untuk hiasan

caranya :-

- susun roti dalam loyang pembakar
- jiruskan susu segar atas roti – biarkan dalam 15 minit
- pukul cheese hingga gebu , masuk telur
- masukkan gula perang + esen vanilla
- tuangkan atas roti tadi.
- Hiasa dengan raisin /or buah campur
- Bakar dlm oven selama 20 minit = 200 deg.
- Tunggu sejuk baru potong…


[b][i]

Note :
resepi nie dapat kecek dari seorang chef disalah sebuah hotel kat kl nie... tapi tak leh kasi tahu hotel mana tau (dah janji ngan chef tu ). Tak kira lee kat mana2 makan pun kalau sedap tu wat muka selamba ajee mintak resepi .Nasib baik masa kecek tu chef tu tak busy dan big boss pun tak ada

jeng2 nie lee bread pudding tu


Quote:
[b][i]

zilzal : kalau dah cuba kasi lee feed back mcm ya ! cuba jgn tak cuba rugi
yangmazni : tul tu resepinya simple ajee kan , kalau budak2 tak suka raisin letak lee apa2 pun kat atas tu ikut selera anak2 sebab kita masak pun untuk mereka kan..

Hajar : betol tu dulu pun ida pun tak terlintas pun nak letak cheese kat atas bread pudding tu dah tahu gerenti lepas nie mesti letak baru sedap..

MamaFaMi : bedal ajee cheese aper yg ada kat umah tu mama , tu lee ida buat pun kebetulan roti melambak kat umah tak terusik2 .

Kuzi : tq tapi kalau makan lagi cedap tau... jemput makan

ainaz_5129 : mai lee makan sama ya

kuchai : betol tu kuchai , kalau akak rasa sedap buat muka seposen ajee mintak ajee resepi kalau tak dapat pun tak kesah lee selalu wat muka sedih tu dapat ajee.. (kena guna saikologi sikit nak kecek resepi kat sesiapa pun, mula2 kena puji org yang memasaknya baru lee leh dpt resepi tu.. - ini kira petua lee )

zakiah zainudin : za , akak wat muka temper ajee mintak resepi tu tapi alhamdulillah selalu akak mintak tu dapat sebab akak bodek2 dulu tukang masak tu..puji2 melambong2 dulu baru lee sikit2 leh dapat , kadang2 orang yang kasi tu mula2 kedekut jugak tapi dalam borak2 akak perangkap lee dia tentang bahan2 tu... akhirnya kantoiiiiiiiiiiiiii terbongkar lee resepi tu , tektik akak guna kalau org tu kedekut sikit tak cakap terus terang , akak pun apa lagi conar baringkan cerita . Bab2 nak perangkap org nie akak dah biasa sebab keja akan pun memang perangkap orang yang buat medical claims tipu . Tapi kalau fikir2 aper lee nak kedekut ilmu nie kalau kita kongsi dapat pahala dunia dan akhirat kan.. tak per za, dekat fotopages nie semua orang baik2 budi sudi berkongsi dengan kita kan jangan susah hati..

yusoff+yana=azhad: tu lee rahsia bread pudding kat hotel2 tu cedap kan

Nabialishad:tq mai lee jemput makan sama2 ya

hellikonia :bread pudding kalau makan dengan apa2 pun cedap kan

hellikonia : kak liza nak cuba , hiss rasa sungguh bertuah lee pakar masakan nak cuba resepi nie , selalu kita yang dok copy resepi kak liza , tq tq kak liza ..oh ya ke akak low hemoglobin kena byk makan keju, telur , butter ya... mmmmmmmmmmmm ida rasa nak nak share ngan kak liza resepi yang gunakan telur rebus dan cheese lak ya.. (resepi nie pun dok mengecek kat orang jugak nanti ida dah buat ida kasi tahu kak liza ya)



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net