WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 21-Jan-2007 14:06 Email | Share | Bookmark
PELBAGAI ROTI, DADIH SUSU PEKAT MANIS & CHOCOLATE MOIST CAKE

pelbagai roti
dadih susu pekat manis
closeup dadih
moist chocolate cake belum makeover
chocolate cake dah make over
hasilnya....so leh order ya
goreng pisang nangka kampung
keledek goreng kampung
Hari nie betol2 lepaskan geram wat roti lagi, lepas tu wat percubaan dadih dari susu pekat manis dan akhir sekali chocolate moist cake dari cik sakura fotopages. Sebenarnya ada lagi projek yang nak dicuba tapi masa tak mengizinkan sebab ada tetamu datang rumah .

Ok mulakan dengan projek belbagai roti. Resepi kali nie tak marjerin or telur pun cuma guna susu segar sajee tapi rasanya resepi yang mula2 buat tu lagi sedap, sebab bila dah sejuk roti nie keras kena panaskan semula sedap dimakan tapi sesuai untuk yang diet. keras2 pun abis jugak .



Projek percubaan buat dadih mengunakan susu pekat manis pulak , hasilnya wowwwwwwwwwww sungguh menakjubkan menjadi tu.... dan rasanya lebih lembut dari resepi guna susu tepung .

DADIH DARI SUSU PEKAT MANIS

Bahanya

2 1/2 liter air
2 sudu serbuk agar-agar
1 tin susu pekat manis = 505grm
buah-buahan dlm tin - optional ajee
secubit garam

caranya sempoi ajee
jerang air + susu pekat manis + serbuk agar2
masak hingga mendidih
masukkan buah dlm tin - jika suka
masukkan dlm bekas kecik2 dan sejukkan...

Note : rasanya resepi nie lagi mudah ,murah dan sempoiiiiiiii
Ok sesiapa nak oder jangan malu2 ya




Projek ketiga buat chocolate moist cake - dari fotopages cik sakura , tima kasih ya

CHOCOLATE MOIST CAKE
Bahanya
225 ml sunflower oil
225ml susu cair (Ideal/FN)
4 sudu besar golden scrup
4 sudu besar coco powder
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonat
4 biji telur
210 grm tepung naik sendiri
210 gram gula halus

caranya pun sempoi jugak
gaulkan semua bahan hingga sebati, bakar hingga masak...

toppingnya lak just guna chocolate + susu pekat manis + marjerin ajee...

Note : mmmm nampak gaya leh wat business nie,so apa lagi sesiapa teringin nak makan cupcakes tu leh order lee ya..



minum petang pulak buat goreng pisang kampung & keledak goreng (bukan aper teringat dulu2 kat kg goreng pisang cuma guna tepung beras , garam dan kunyit ajee tak ada tepung ranggup pun ) pisang & keledek nie pun lebih dari wat bubur asyura semlm tu .

Pisang goreng nie tak yah oder lee ya dah melambak jual kan

goreng pisang


keledek goreng


Quote:

hanieliza : mana satu yang senang kak liza , kalau dadih tu ah ha memang betol sempoi ajee kan..

Mamafami : wat gempak sikit pasal order cupcakes tu , tapi kalau ada yang nak order ok jugak tak ada hal kalau setakat malawi tu . tahniah lee mixer mama tu dah ok ya...lepas nie boleh lee menganas semula ya... .

Hajar : loooooooo malawi leh hantar nie kan pulak UK ..beres bu... tapi UK (Ulu kelang tau...) yang dekat umah ida tu...

kuzi : tu lee sesekali makan goreng pisang nie bestnya , kalau pisang tanduk tu lagi bestkan...

ishzah : ah ha betol tu pisang goreng cicah ngan sambal kicap wowwwwwww tapi ada org tak reti makan tau... rugi mereka kan..

kuchai : bukan setakat org rumah ajee yang makan mcm2 tapi jiran tetangga jugak tau... kalau kuchai jadi jiran akak gerenti lee hari2 dpt makan mcm2 tau...

sahar+zabar=wani&mimi : hissssssss bukan setakat nak sikit ,sepinggan pun boleh..

aries : hissssss ida tak lee serajin aries pun cuma entah mood aper hujung minggu tak leh tido lak..(opppppp pecah rahsia kaki tido )...wowwwwwwww syoknya dengar nak dpt papersouffler tak lama lagi...yeh yeh yeh!!!!!!.

za : tu lee akak suruh singgah hujung minggu kat umah akak za tak nak..

Zakiah : masin mulut za, akak jadi usahawan berjaya lee ya.. dapat untung banyak nanti leh lee gie melawat za kat japan pulak , suka masak tapi tak suka makan so anak2 dan jiran tetangga jadi mangsa . Insyahallah dah ada market nanti leh buka kedai jemput za rasmikan kedai akak ya..

doubleukayes : boleh aper salahnya ilmu dunia nie memang utk dikongsi bersama2 supaya sama2 mendapat berkat ya

zack : hissss tak pandai lagi nie deco cupcakes masih belajar lagi nie just guna manik2 dan coklat chips ajee , nanti lee ilmu dah penuh didada wat lagi deco yang cun melecun mcm kak yong dan shida tu..

~F&Z~ : jemput makan , rumah ida kat Bukit Keramat , KL tu kat belakang mindeff tempat askar2 tu.. tapi hubby ida bukan lee army cuma kami duduk kat kawasan tu ajee... rasa selamat dok kat kawasan tu.. .

nana : akak tak pandai masak lee nana , just main tibai ajee masih lagi dlm proses belajar tu pun byk belajar dari Kak Liza, Kak Rossya, Mamafami , Kak leen ...hisssssss ramai lee chef2 terkemuka kat sini.(maaf lee kadang2 tu nama pun tak ingat , yang tahu masuk tengok resepi dan copy resepi ajee )..akak nie masih dlm kategori pelajar lagi... . apa2 resepi yang nana nak tu copy ajee lee tak kesah memang untuk dikongsi pun dah buat tu nanti leh lee kasi feedback ya .

RosLeenda : jgn lee kata cam tu kak leen, ida pun byk belajar dari kak leen jugak... nanti ida update semua resepi2 nie kat tepi tu ya nanti leh jadikan rujukkan ya... semuga tahun baru nie dpt idea dan semangat serta kesihatan untuk memasak lagi...

Rossya : angin monsun rajin datang sekali sekala tu.. tapi kak rossya lagi rajin dari ida

Fieza : hiss akak tak kesah lee fieza nak copy resepi kat sini pun sebab akak pun kadang2 tu copy jugak dari fotopages kawan2 yang lain tu... ilmu nie kita jangan kedekut tau...sebab tak leh bawak mati pun tapi nie prinsip akak lee, orang lain tak tahu lak tapi rasanya rata2 kat sini semua tak kesah berkongsi resepi sebab kalau ada org sudi mencuba resepi kita tu , kita akan dapat pahala tau...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net