Want your
own Fotopage?






 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 25-Jan-2007 13:54 Email | Share | Bookmark
POPIAH SALAD & POPIAH BASAH...

Popiah salad
bahan2 popiah basah sebelum gulung
popiah basah dah gulung
dah sapu sambal
mmmmm jemput makan
popiah salad dah potong
Ok resepi kali nie popiah pulak. Ada dua jenis popiah satu salad dan satu popiah basah . Mcm biasa lee resepi nie ida dapat dari seorg makcik indon yang jual popiah basah kat ampang park tu.... ( nie kes mengecek resepi lee aper lagi ) . Popiah dia memang sedap boleh dikatakan seminggu tu ada lee 2/3 kali ida pergi beli popiah kat makcik tu , so kiranya muka nie dah memang famous lee kat makcik tu , so aper lagi lee mula mengecek resepi tu tau.. susah betol nak dapat sebab katanya sambal tu tokeh yang buatkan dia tak tahu cuma tolong potong2 sayur ajee... tak per2 sabor gerenti dapat jugak nanti... . Setelah lama dok mengecek2 akhirnya dapat jugak lee cara wat sambal yang sapu tu... , lepas tu siap dapat kirim suruh tokeh tu belikan kulit popiah basah tau... tak kira lee mahal or tidak , setengah kilo RM6 (rasanya ada lee dlm 25 keping mcm tu). Kulik popiah nie memang susah nak jumpa tau , nie jenis kulit popiah basah bukan yang kulit popiah yang leh beli kat supermarket tu...

Ok lee let start with popiah salad dulu ya. Rasanya resepi amat sesuai untuk mereka yang menjaga permakanan (Mcm Kak liza & Mamafami ) ehemmmmm termasuk lee tuan rumah sendiri nie..

Popiah Salad
bahanya :-
kulit popiah basah
timun disagat halus
carot disagat halus
telur rebus - hancurkan
mayonis (cari yang non fat ya)

caranya :
gaulkan sayur + telur rebus + mayonis = letak atas kulit popiah dan gulung
terus makan , jgn simpan nanti cepat berair tau...maksudnya nak makan baru buat

Note : kalau nak sedap lagi leh letak cheese yang dah disagat (cheedar cheese) kalau nak lee..


POPIAH BASAH

Bahanya
kulit popiah
timun sagat halus
carot sagat halus
telur rebus hancurkan
kacang tanah - goreng dan tumbuk
bawang goreng
togeh - celur (kalau tak letak pun ok jugak)
sekuang (sagat - tumis ngan bawang putih + udang kering + serbuk perasa , masak kejap ajee agak2
supaya tak layu sangat - kalau tak ada sayur nie pun ok jugak)

sambal hitam untuk sapu

bahanya

cili kering + bawang merah + bawang putih - blender
gula merah
serbuk perasa
gula putih sikit
petis / otak udang

caranya
tumis cili + otak udang + gula merah + gula putih + serbuk perasa (agak2 lee ya)
bab nie tak ada sukatan mcm masak sambal lee..

ok dah siap sambal tu sejukkan dulu
dah siap baru sapu atas kulit popiah dan letak kan semua sayur2 tadi
kemudian telur rebus, bawang goreng dan kacang tanah - gulung
dah gulung popiah tu sapu sedikit sambal atas popiah tadi....

Note : tak suka letak sekuang tu sebab rasa mcm terlalu lembab sangat just letak sayur timun dan carot dan bahan2 lagi , rasa fresh ajee


popiah salad dah potong


popiah basah sapu sambal


Quote:
Hajar : ok ida dah buat popiah basah nie , tapi jgn lee tanya mcm nak wat kulit popiah pulak sebab dah pecah kepala nie cari resepi kat internet tak ada yang betol pun , ada satu kata tepung gandum + telur + air garam so ida pun ikut lee nak tahu jadi aper , jadi cekodok ader lee... akhir nya buat muka seposen mintak tokeh kedai belikan.... . Tapi ida ada wat ujian sendiri lee... kulit popiah biasa tu, letak atas kuali panas kejap supaya masak lee kalau tak nanti tercekik makan keras lak , lepas tu ida steam kejap kejdlm microwave sebab kalau tak kulit tu keras tau - hasilnya lembut dan boleh dijadikan kulit popiah basah

Edit latest info tentang cara2 buat kulit popiah - malam tadi baru jumpa kak long yang tahu buat kulit popiah ok katanya bahan tu memang betol iaitu

tepung gandum
air garam
putih telor ajee....
sedikit minyak

caranya : campurkan kesemua bahan buat betol2 mcm cekodok punya bancuhan tapi mesti betol2 likat (boleh tarikh tepung tu keatas dan tak putus = camtu lee katanya dan leserkan atas kulit panas kejap - kata kak long lagi mula2 tu memang tak jadi jadinya - buat sampai jadi betol2...so kawan2 yang jauh diperantau tu boleh lee cuba method nie ya...Ida pulak dah jumpa ready made punya



Quote:


ishzah : itu sudah pasti akan ku terus buat muka seposen ajee kalau nak mintak resepi

zakiah zainudin : ok akak dah tepek cara2 wat kulit popiah tu za leh cuba ya... nie pun kiranya kecek jugak lee tak kesah lee untuk kebaikkan semua kan

dOd : memang suka makan popiah basah pun tu yang wat muka seposen kecek resepi , inti pulak just guna sayur segar ajee mcm kat atas nie

mommy_d&d : cuba lee wat sendiri pasti gembira ngan hasilnya

:~delia : ooooo patut lee wallet tu ya... hubby gie mana?

syana : betol tu orang meniaga sekarang tak guna banyak bahan2nya sebab nak untung so sila lee wat sendiri ya...

MamaFaMi : amboi mama mcm2 duta lee ida nie ya... apa2 pun tak kesah lee ida akan teruskan dengan version mengecek resepi2 kat sesiapa pun so mcm lately nie mama dah rasa ada perubahan ke? jgn give up ya teruskan usaha untuk menjaga permakanan tu tapi biasa lee dugaan kat umah tu husssssssssss jangan cerita lee...

Hajar : jgn risau tu ida dah tepek latest info tentang cara wat kulit popiah tau... so hajar cuba tak per lee membazir sikit tepung gandum tu asalkan berjaya buat kulit popiahkan... psssssssssst dah berjaya update ida ya...

hanieliza : ah ha betol tu kak liza ada org letak kismis dalam kuah tu.., tapi ida rasa tak ada beza pun entah lee kot2 selera ida ajee kot...apa2 pun teruskan usaha kak liza jaga permakanan tu ya....

mamahouse : tima kasih sudi singgah kat sini, sama2 lee kita kongsi resepi ya dan oh ya cuba lee wat sendiri kulit popiah mcm yang ida tepek kat atas tu ya...

doubleukayes : lepas nie dah tahu buat tak yah gie beli lagi ya

kuzi : tu lee elok lee kita buat sendiri kan..

acai : memang menarik cuba ya....dah cuba jgn lupa update tau

Anis : loooooooooo paksa cik abg dia gie beli nasib baik lee cik abg baik kan...tak per lepas nie anis wat sendiri ya

Edoras : tunggu ida buat second round ya... yang nie dah abis

za : kulit popiah basah nie ada jual kat pasar basah mcm kat chow kit tu tapi kalau kat bangi tak tahu lee za aper kata wat sendiri ajee resepi akak dah tepek kat atas tu...

zack : wahhhhhhhhhhh nak balik bulan 3 nie...cuti lama ke? nie gerenti dah tulis list panjang nak makan aper kan... tak per zack ada masa leh cuba lagi ya...

Kuchai : nak ke kulit popiah tu kuchai ? nanti akak orderkan ya

zana@ros : memang sedap kalau buat sendiri tau



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net