WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 28-Jan-2007 06:09 Email | Share | Bookmark
AIS KERIM GORENG

letak aiskerim atas roti yg dah lembab
tekankan dengan acuan telur kuat2
jeng2 dah jadi bulat kan...
masuk dlm plastik simpan dlm freezer satu mlm
goreng atas minyak yg betol2 panas
dah goreng
dalam piring
curahkan susu cair ideal
dah kena belah tu...
aiskerim tetap sejuk kat dalam tu...
yummy2
Dulu pernah makan ais kerim goreng nie dipantai batu buruk kat Kuala Terengganu rasanya , selepas tu tercari2 lee kat KL pulak ada lee jumpa tapi harganya sembelih leher lak tu.... Dalam hati kata nie hissssssss tak boleh jadi nie anak2 suka makan kena jugak lee cuba cari resepinya so buat lee kajian kat internet so jumpa lee mcm2 version lee byk lee cara lee tengok semua leceh lee biasa lee mesti nak cari resepi yang sempoi ajee bab nak celup mencelup nie "vitamin M" tu begitu kuat sekali .

So akhirnya buat experminen sendiri lee... lagi sempoiiiiiii tak payah nak celup mencelup pun..

Ok cara buat aiskerim goreng version sempoiii

aiskerim tak kira lee aper jenis or perisa
roti sandwich -tak kira brand aper janji roti lee
basahkan sedikit roti dengan air biasa supaya lembab
supaya masa menekan dengan acuan roti tak pecah
acuan telur (mcm dlm gambar ya )

caranya :
1. scop aiskerim letak atas sekeping roti
2. ambil lagi satu roti kosong tangkup atas aiskerim tadi
3. tekankan acuan telur atas kedua2 roti tadi - kuat2 sampai roti putus jadi bulat
4. masukkan dlm plastis dan simpan dlm petiais bahagian atas semalaman or 3 jam
5. panaskan kuali letak minyak mcm nak goreng pisang tu...
6.minyak kena betol2 panas - baru gorengkan roti tadi
7. balik2kan supaya kuning kedua2 belah
8. angkat dan hidangkan bersama2 dengan susu cair kalau suka - kalau tak makan cam tu ok jugak terlupang lee nak makan mcm ya

Note : air kerim yang digunakan diatas adalah ais kerim potong tau (yang ada kayu kat tengah tu..so buangkan kayunya ajee ) biasa lee nak buat experimen kena guna aiskerim yang murah2 ajee (JANGAN RISAU AISKERIM TU AKAN CARI TAPI KENA GORENG CEPAT NGAN API YANG PANAS2 BETOL ) dan lebihan roti tu jgn membazir lak leh wat pudding roti tau letak cheese ya .Selamat bersantai dihujung minggu sambil makan aiskerim goreng


aiskerim goreng dengan susu cair


Quote:


Zakiah : tak terbuka la za,sebab tu kena tekan kuat2 dan kena lembabkan dulu roti tu ngan air baru dia tak terbuka , tapi kalau terbuka pun jgn takut , za lembab kan bahagian yang terbuka tu ngan air jugak tekan ngan jari kedua2 belan roti yang terbuka tu... insyahallah tak berbuka lepas tu .tapi kena simpan dalam freezer tau

rinnchan : loooo tak tahu ke dodol boleh goreng jugak nanti tunggu raya cina , ida buat kueh bakul goreng ya...

Ibu shasya : tu lee benda ciput ajee tapi harga mahal kan.. tak per lepas nie dah tahu wat sendiri ajee ya

MamaFaMi : mmmmm tak pulak nampak meresap minyak sangat mama , mungkin sebab lama bekukkan roti tu kot , apa2 pun memang sempoi dan cedap tau...

Hajar : makan jgn tak makan tak kira lee musim apa pun kan , kat sini memang dah masuk musim panas nie... dengar ramalan bulan 3 sampai 5 akan kemarau lak harap2 tak lee jadi teruk ya

doubleukayes : ah ha sempoi ajee caranya tapi mesti kena simpan dalam freezer tau

mamahouse : bila penyakit "M" tu menyerang mesti cari jalan sempoi ajee

anis~UmmiArmin : memang betol tu yang dijual mahal sedangkan bendanya ciput ajee so lepas nie buat sendiri lagi mudah dan puas makan kan..

kuchai : yup sempoi ajee kuchai oooiiiii (cam keta ada news ke? )

Edoras : 2 dozen ciput aje kalau nak order at least 5 dozen tau

nakcuba2000 : apa pulak buat kat bukit bintang tu...mai sini makan aiskerim goreng nie

zanaz70 : tak cair bila digoreng tapi kena minyak kena betol2 panas dan goreng kejap ajee untuk garingkan roti tu aje....

mummy jam : kat sini dah biasa ada jual tapi harga sembelih leher tu so wat sendiri puas makan dan leh letak mcm2 nak letak mixed fruit ke , honey ke or kacang ke

za : tak cair lee tapi kalau dah namanya aiskerim mesti lee cair jugak dlm mulutkan...

ishzah : tu lee kalau beli mahalkan..so lepas nie wat sendiri ajee ya...

Jeff : lepas nie leh wat lee ya

amroose : ada byk cara org buat aiskerim goreng nie ada yang akan celup dulu roti tu dengan tepung goreng pisang sebelum goreng tapi biasa lee ida jenis org malas so wat cara nie sempoi ajeee tapi gerenti sedap so lepas nie wat sendiri lee ya lagi untuk kat luar jual seketol mcm tu RM2.90 tau...

june : kena slow2 lee jgn ganas2 , lepas tu tak leh byk sangat letak aiskerim tu, lembabkan roti tu byk sikit tau...insyahallah menjadi tu...kawan2 buat mcm tu jadi pulak..tak per mula2 tu cam tu lee..jgn risau kalau jenis yang koyak tu nanti leh celup kat tepung (bancuh tepung gandum + air = biar cair celupkan roti tadi baru goreng ya...) cuba wat sekali lagi...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net