Want your
own Fotopage?






 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 1-Feb-2007 15:48 Email | Share | Bookmark
PELBAGAI JENIS ROTI SEGAR DARI BREAD MACHINE....

nie roti makan sendiri coco dan raisin
sosej bun untuk kawan fatin
raisin bun
sardin bun
red bean bun
whole meal bread
Ehemmmmmmmmmmm dah beberapa hari makan roti buatan sendiri bangun pagi ajee roti dah siap masih panas lagi.. bau pulak tu harumnya sajee lee nak kasi jealous kat sesiapa yang lum ada lagi bread machine tu...

Buat roti guna bread machine nie tak susah just masukkan kesemua bahan2 dalam BM tu pilih menu yang buat roti jenis apa tekan butang tu ajee... tunggu ajee lee roti tu masak (bab masak nie ambil masa jugak lee bukan macam buat roti canai tu.. ).

Resepi pulak ada macam2 jenis so kita pilih lee nak jenis yang mcm mana, yang plane ajee ke, yang nak letak segala mcm kekacang or raisin or nak buat doh ke.. pendek kata MCM2 ADA....

Ok hari nie buat 2 jenis roti , satu roti berperisa coco with raisin dan satu lagi buat khas untuk bonda tersayang roti wholemeal letak biji matahari , letak raisin , letakkan walnut (khas untuk orang tua yang kena makan banyak wholemeal dan protein) lagi pun baru beli bahan2 untuk buat roti kat BWY so borong lee segala jenis kekacang kat situ .. ehemmm teringat kat Kak liza dan Mamafami lak... kalau dekat gerenti ida buatkan mereka seorang sebiji kan... pagi2 dah siap roti depan pintu tu...

So pagi2 tadi hantar roti dekat rumah mak... punya lee sukanya mak bila tahu roti tu ida buat sendiri tak sangka lee dia anak dia leh buat roti , katanya mcm nie leh lee hantar tiap2 minggu ya... tak ada hal lee sebab dah ada machinenya kan lagi pun mesin tu yang buat semua keja pun... nie ibarat lembu punya susu sapi dapat nama tapi ida kan tuanya kan kan...

Petang pulak buat roti jugak untuk jamu kawan2 fatin datang so nak cepat guna "siberjaya" tu tapi bakar guna oven baru tu... resepi mcm roti yang terdahulu jugak just letak inti kacang merah,roti sardin , sosej dan raisin bun... pssssssssst bakar roti guna oven baru nie betol2 cepat tau..
.


coco raisin bread - bila closeup nampak mcm tanah runtuh lak


wholemeal bread - wat 500 grm ajee untuk bonda tersayang nampak tak segala jenis kekacang tu..


****************************************************************************************************************************
Note :

Mamafami : looooooo bukan lee maksud ida mama gebu cam roti tu tapi pasal roti wholemeal tu kan letak mcm2 kekacang sesuai untuk yang tengah jaga permakanan tu .. cehwahhhhhhhhhhh kan kekacang tu protein.. ..jgn lepas nie mama lak kata duta permakanan pulakkkkkkkkkkk , tu lee mama jauh sangat kalau dekat gerenti ida buat kan seketol roti letak mcm2 tau...

Hajar : mcm tahu2 ajee nie , ida makan roti pagi dan petang nie.. bukan nak jadi orang putih tapi nak kena abiskan roti tu sayang

Sue : jgn lee lee sedih sue... ida dengar pun jadi sama, bonda sue kat mana? kalau dekat nanti ida tolong hantar roti kat bonda sue ya

Zakiah : al lah za, tulang za masih kuat lagi boleh menguli doh tu .. tulang akak nie dah reput berbunyi2 nie tu yang beli BM ... , tak per uli pun roti menjadi jugakkan... roti wholemeal tu tak ada telur tapi letak marjering ciput ajee memang sesuai untuk yang permakanan

rinnchan : wowwwwwwwww dpt gelaran baru lak tu... mcm2 lee gelaran ida dapat semenjak membuat roti nie.. tak kesah lee apa2 pun janji roti ku tetap gebu asalkan tuan yang buat roti tu tak gebu sudah leee tak per lee kawan2 mana yang tak ada BM tu sabor lee ya uli lee betol2 doh tu ok aper menguli tu kira wat latihan tangan supaya legan tu kecik sikit

ishzah : looooooooooo kesianya BM diletak kat sudut ajee... tak per nanti keluarkan lee dia tu gunakan sebulan sekali supaya life spend dia tahan lebih lama ya tak per lepas nie mesti kerajinan tu akan timbul semula

mayaamir : tu lum rasanya lagi

zana : BM nie murah aje lee harganya berbaloi beli sebab bila dah buat roti sendiri lagi jimat duit leh lee simpan untuk masuk rumah nanti ya

RaqynRafiqin : mmmm jln duta keja gomment ke nie? jabatan hasil ke? beres kalau dekat tu.. ah ha memang selalu gie BWY lagi2 hari sabtu agaknya mungkin kita ada berjumpa lee kat dalam kedai tu kot..tapi biasa lee kalau kat dalam tu ida bukan pandang kiri kanan pun dok sibuk menegok barang2 wat kueh ajee alih2 terlanggar lee bakul2 masing2 .Ok lepas nie kalau nak gie sana kita janji ya...

ida : betol tu bila dah buat sendiri kepuasanya betol2 berbaloi kan ida... ehemmm sama lak nama kita ya... tapi org nama ida nie memang rajin masak kan.... (masuk lif tekan butang sendiri kan ), selamat berkenalan..

Kak liza : mana leh lupa kat kak liza tiap2 kali masak sebab dari fotopages kak liza lee ida banyak belajar masak jasa mu tak akan ku lupakan hingga akhir hayat ceh wahhhhhhhhhhhhh bukan nak bodek tapi betol2 nie... nasib baik stadium merdeka kak liza tadahkan kalau stadium bukit jalil tu lagi besarkan... , ucapan terima kasih sekali pada kak liza .. semuga kak liza terus sihat ya...(ehemmmmmm mcm dengan kesihatan kak liza sekarang nie dah ok ke?). Roti ida tak lee cun sangat compare dengan roti kak liza buat tu...mana leh lawan dengan roti cikgu kan..

Phalin : nie dok menanya pasal BM nie nak beli ke? tak yah beli kalau dah balik ampang nanti akak tolong masakan untuk phalinn ajee ,dah siap akak call datang ambil sebab ampang dan keramat tak jauh kan.. ..cam ner exam dah abis ke? tesco tak ada jual BM nie , akak beli kat kedai jual2 electric tu ajee... tak kalau nak beli kan untuk mak phalinn ok jugak tu...

Jeff : wahhhhhhhhhh kira dah hebat nie boleh bau roti ida keluar dari oven tu.. , tapi memang bau roti segar tu betol2 membuka selera tau..

Ida_natrah : tak ada BM pun tak aper leh uli pakai tangan ajee buat latihan untuk kecilkan tangan tu.. , tulang ida dah reput tak leh uli ..

Shim : oh ya ke? dah cuba alhamdulillah lee kalau menjadi ya.. akak pun masih belajar jugak lagi nie... semuga kita2 sama dpt mencuba resepi2 yang terbaru ya... , terima kasih kerana sudi mencuba resepi2 kat fotopages akak nie... insyahallah kalau ada resepi baru akak tepek kat sini jugak ya..
i
nabialishad : wowwwwwwwwwwww byknya order nie kena charges lebih tau

kuchai : ha betol lee tu kat sebelah lanai gurney tu, blok D tau...no umah 11-2... kuchai kat mana? dekat ajee kan...jom petang2 singgah makan roti ya...


*****************************************************************************************************************************


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net