WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 3-Feb-2007 15:36 Email | Share | Bookmark
TIRAMISU

closeup tiramisu
mcm aiskerim lak ya
nie dlm bekas bulat
tu dia ....
Dah lama beli biskut tiramisu nie tau dari last year lagi asyik dok tanguh2 nak buat lagi2 dah ada BM nie... tak boleh jadi nie kena paksa jugak buat tiramisu nie , sebelum biskut tu mogok lak ,lagi pun asyik dok wat roti ajee nanti ada yang muak lak tengok fotopages nie.

Ok resepi mcm biasa lee dapat dari fotopages kak liza , apa lagi lee just cut & paste ya malas nak type (ok ya kak liza)

TIRAMISU

Bahan A
24 keping biskut tiramisu
250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air ]
1 s/ k nescafe ] bancuhkan
serbuk koko

Bahan B
150 ml air ]
1 s/b serbuk agar2 ] masakkan sampai mendideh

Cara
1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu.
2. Basahkan biskut tiramisu dengan air nescafee.
3. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
4. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
5. Masukkan bahan B dan kacau rata.
6. Sapukan sebahagian adunan keju atas biskut tiramisu.
7. Ulangkan lagi untuk lapisan kedua sama saperti lapisan pertama.
8. Ayakkan serbuk koko [coklat] atas lapisan yg kedua.
9. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.

NOTA:
adunan ini memang agak moist dan lembut.. so kena makan secara scooping gitu..
tapi memang sedappp..


my comment lak : memang betol lee betol2 lembut kena guna sudu dan scop makan mcm aiskerim tu , tapi biasa lee dek kerana rajin sangat dok gie celup biskut tu , so jadi lee kembang semangkuk tu.. . Oleh kerana tak ada bekas empat segi guna ajee lee bekas bulat so jadinya tak berapa cantik mcm kak liza punya... tak kesah lee janji menjadi ...ehemmmmmm nie acara menambah berat badan tau


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

sue/kak nani : sepotong tak lee naik berat tu kecuali semangkok besar tu

MamaFaMi : mama jamu mata ajee ya

zakiah : buat za , jgn sampai biskut tu merajuk mintak hantar balik malaysia dah lee

hanieliza : tu lee lain kali kena ikut apa yang kak liza tulis kan , jelesssnya kat org kuantan dpt gie kelas kak liza lepas nie kak liza wat kelas kat kl lee ida org yang pertama mendaftar ya..

doubleukayes : nama aje mcm jepun tapi keluaran negara lain

za : rasanya mcm kek aiskerim tu lee lebih kurang lee tapi lagi sedap sebab ada creamcheese tu

mummy jam : jamu mata ajee

jeff : punya power kena sepotong terus tersandar tau

ayu_cendana : nak tengok gambar biskut tu gie kat fotopages kak liza ya , kalau balik sini jgn risau kat BWY tu ada jual .. kalau tak kenal jugak mai sini akak gie bawakan berkenalan ngan biskut tu ya

RaqynRafiqin : ooooooo keja kat miti , ida keja kat jalan ampang (belakang ampang park ajee ) ok nanti kita date gie BWY ya.. kalau dapat ramai2 ajak kak liza ke, or mamafami ke.(sajee mengoda mama nie). gerenti bestkan..mahu kecoh satu kedai tu nantikan.. kalau dah barang2 kat rumah tu buat lee sebelum biskut tu expired kan..

anis~UmmiArmin : mcm biskut jejari tu...panjang2 ada gula atas dia (kat fotopages kak liza ada gambar penuh biskut tu )

nabialishad : bukan lee rajin sangat pun tapi biskut tu dah nak expired pun berbulan beli tapi tak buat2 jugak

zana @ ros : tu lee kita nie bab membeli tu memang berkobar2 semangat nak membuatnya balik rumah masuk lembari terus lupa kan.. bila tengok entry kawan2 kat fotopages nie baru lee teringat kat biskut tu yang dah lama merajuk dlm lembari tu.

Ouled Kenitra : sedap mcm kek aiskerim tu

rincchin : rasanya lebih kurang mcm kek aiskerim tu , ada rasa keju,rasa aiskerim , cuba lee wat ya or kalau tidak pun beli ajee kat kedai kek ada jual jugak

kuchai : betol tu... wat lecehnya tapi makan kejap ajee ilang tapi rasanya tak nak wat lagi lee byk keja... tapi kalau kuchai wat akak nak makan lee

max joey : be honest with dik oooiii nie pertama kali dlm hidup akak wat tiramisu dan makan tau.. so tak dpt lee nak comment mana yang cedap tapi yang pasti mesti akak punya lagi cedap tau..sebab penat buat tu... tapi kalau adik wat kasi akak makan leh lee akak comment

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net