WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 5-Feb-2007 14:21 Email | Share | Bookmark
CHURROS.....

churros baru lepas goreng
churros dah taburkan gula
nie pulak taburkan coklat
Kalau baca nama tu gerenti semua org tak tahu aper lee benda or makan kan , ida pun sama lee jugak lee ingatkan aper lee dia ... rupanya makan or lebih kurang mcm cream puff lee tapi yang nie digoreng tengok menyelerakan ajee...

Ok dapat resepi nie dari fotopapages zana

Churros

bahanya :
250grm air
150 butter
4 grm garam
150 tepung
4 grm baking powder
250 gram telur (3 biji)

for coating : gula halus dan serbuk kayu manis digaul sekali dan tabur atas churros lepas goreng.

caranya :
masak butter dan air hingga mendidih
masukkan tepung yang sudah dicampurkan dengan garam dan baking powder - gaulkan sebati
masukkan dlm mixer, pukul sampai bancuhan sejuk dan akhir masukkan telur pukul hingga sebati.
masukkan dlm piping beg , guna nozzle bintang , tekan bancuhan atas minyak yang panas,
goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan minyak sebelum digaul dengan gula + serbuk kayu manis.

My method pulak
tak guna butter, guna marjerin ajee
tak gaulkan churros dengan gula tapi just tabur atasnya ajee
memandangkan ada coklat masak dekat rumah tu , so masak coklat dengan susu pekat manis dan taburkan atas churros nie...rasanya wowwwwwwww lagi mengancam .
rasanya mcm cream puff tau...

Cerita kelakar :
kalau ikut zana, kena masukkan bancuhan dlm piping beg kan..
nie lee pertama kali ida guna piping beg, yang plastic tu ajee beli yang murah sebab
tak pandai lagi kan.. punya lee tak sabar2 nak makan sangat dok masukkan bancuhan
tu penuh kat piping beg tu , lepas tu terus tekan .. apa lagi piping beg tu pecah tau.. , ya allah ganasnya ida nie...hissssss nasib baik lee piping beg tu plastic yang murah tu.. , nasib baik lee ada spare yang jenis tekan pulak... kali nie tekan dengan lemah lembut tau.. akhirnya menjadi lee...

kesimpulanya :
1)kalau dah jenis ganas tu jgn guna piping beg plastic
kena guna piping beg dari besi kot
2) tak yah lee susah2 masak ida ooiii

jeng2 nie lee dia churros..baru lepas goreng


nie lak dah letak coating gula


nie lak letak coklat


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

jeff : betol tu jgn tanya lee dapur mcm rupanya janji menjadi kan

MamaFaMi : kalau cakap tak berminyak tu menipu lak mama oooiii kata pun dah digoreng kan.. tapi kena toskan dulu lee , ida rasa tak rasa pun minyak nya rasa cedap ajee , sebab baru teringat ida pernah makan masa gie melbourne dulu tu...

Rossya : betol tu anak2 suka tapi maknya lagi suka

Kiera : looooooo mcm tahu2 ada akak makan sepinggan tengok tb tu tak sedar dah abis pun

Wanzee :tu lee yang buat ida mencubanya sebab bahan2 senang ajee jgn cakap bila senang sebab kita nie tak akan senangnya ada ajee lee keja rumah kena wat kan..

Fir : tu lee bila ida tengok rupanya ida rasa mcm yang ida makan kat victoria market tu , tapi takut lak salah nama tu yg ida cuba buat... tak sangka fir setelah lama ida mengidam nak makan akhirnya jumpa jugak lee resepinya... sempoi ajee bahan2ya..hang buat lepas tu ambil gambar ya... tu lee kalau jumpa resepi nie masa hang ada gerenti best kita makan ramai2 kan.... nak buat muffin pun tak ada mood dah sebab tak ada orang nak makan pun... teringat lee kat sab dan peter suka makan muffin tu.. , tak per tunggu hujung tahun nie kalau hang balik lagi ya..

Misliha : tu belum rasa lagi... dah menyelerakan , ok kasi address umah nanti ida hantarkan..

zakiah : tu lee za, sebab tu kalau akak kat dapur anak2 takut nak masuk sebab kalau ada apa2 rosak nanti mereka takut kena tuduh... semua dah faham mama dia org memang ganas kat dapur tapi bila dah seorg diri tu tak kesah lee tahu sendiri yang buat

zana/ros : terima kasih lee zana ada tepek resepi kat fotopages zana tu sebenarnya dah lama mencari resepi nie tak tahu namanya sebab pernah makan masa kat melbourne dulu, bila kawan kat melbourne tu ingatkan semula baru lee teringat ida makan ngan dia beli kat victoria market ... wowwwwwwwwww rasa nak buat lagi niee makan dia memang tak terasa kan..ngap2 tahu2 abis ajee

RaqynRafiqin : bab nak mencuba tu lee sama ngan ida print resepi rasanya dah penuh satu lemari tu...senarai yang dicuba ya allah macam senarai beli barang dapur panjang menjela2... tapi yang dicuba lain pulak... tapi apa pun semangat tu jgn padam ya... kalau dah ada niat tu kira dah sampai lee hajat tu...

Meorjay : mmmm cedap tau

Ayu : akak guna tepung gandum ajee tapi memang sedap tau.. rugi tak cuba

Sue : ah ha betol tu memang boleh kurus makan churros nie (emails office down dah 5 hari , tak per harap2 esok ok ida tengok ya. )

ctredzuan : haaaaaaaaaaa kat terengganu ada? selalu kesana tak pernah lak nampak pun kat mana ya? ida selalu gie pasar payang tu or makan2 kat pantai tu makan aiskerim goreng kat situ...wowwwwwwwww beli keropok lekor kat losong...

kuchai : betol tu ranggup tapi melt nie mouth mcm coklat m&m tu pulak ya... memang sedap rasa nak wat lagi nie.. nanti akak call kuchai datang makan ya..

fifi : memang pun

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net