WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 6-Feb-2007 13:32 Email | Share | Bookmark
BANANA BREAD WITH WALNUT & RAISIN

BANANA BREAD WITH WALNUT & RAISIN
DAH POTONG TUNGGU NGAP..
Resepi nie tercipta setelah dua kali buat banana bread bantat, keras dan tawar meleser.... . Akhirnya guna sukatan campak2 tu menjadi lak hubby bukan main makan banana bread nie... mula2 masa dia makan tu dia tanya , U buatkan ke? (cara dia menanya mcm cikgu besar tau... ) terketar2 lee kita menjawab perlahan ajee.. (mcm anak murid ) ya perlahan ajee .
Mmmmmmmmm sedap sambil mulut penuh dengan roti tu... loooooooooooooooo kalau cakap direct kan bagus .

Memandangkan hubby kata sedap so ida rasa elok lee kita share ngan kawan2 yang lain tu ya... tapi ida guna bread machine tu tau tapi ida rasa tak ada BM tu tak aper leh bakar dlm oven ajee kan...

BANANA BREAD WITH WALNUT & RAISIN

bahanya

3 cawan tepung naik sendiri
110 ml susu segar
3/4 cawan gula halus
1 sudu teh bikarbonat soda
1 sudu teh baking powder
1sudu teh garam
1sudu teh bread softener (kalau tak ada tak aper)
1sudu teh serbuk kayu manis
4 sudu besar minyak masak (leh guna marjerin cair or butter cair )
2biji telur ayam
3 biji pisang masak (potong kecil2 dua biji, 1 biji potong memanjang )
walnut & raisin - ikut suka

caranya :
masukan semua bahan ikut turutan dlm BM , pilih setting basic (no 1)
termasuk pisang dua biji tadi yang potong kecik2 tu..
bila dah berbunyi untuk masukan bahan2 kering - masukkan walnut, raisin
dan pisang yang dipotong memanjang tadi... biarkan BM tu wat keja till masak ya

SELAMAT MENCUBA

nie dia banana bread ku guna bread machine tau


nie dah potong kecil2



Quote:

zakiah : tak tahu lee cam ner leh bantat masa mula2 tu.... kan baru mencuba biasa lee dok tibai , ok nanti akak hantar emails pasal resepi wholemeal tu ya..

aries : tu lee nie tengah kemarok makan roti hari2 makan roti takut lak badan nie naik gebu mcm roti tu jugak , kl raya cina kedai tutup seminggu tau...

Knizam : memang pun

Hajar : nak campak kat sana ok sambut tau...nahhhhhhhhhhhhh

sue : cam ner dah pandai wat roti ke?

kiera : leh datang umah akak hujung minggu nie ya

Tokey Kedai : kalau dah jadi tokeh tu tak yah masak order ajee

rinnchan : tu lee belum jemu nie kalau dah jemu nanti tukar wat lain lak

Meorjay : kalau tak leh tahan mai jemput datang makan roti kat umah

MamaFaMi : belum lagi leh pakai title yang mama kasi tu sebab roti ada yang wat bantat jugak mula2 tu tunggu hujung tahun 2007 nie ok lee

dell : wat roti nie tak perlu tunggu pandai just campak2 ajee dlm BM tu

mummy sara : ha nanti wat b'day party jgn lupa jemput nanti leh wat kan roti fresh ya

hanieliza : wahhhhh anak kak liza main kapal terbang control tu dah jadi bakal pilot bila besar nanti nie , so mcm dengan kelas tiramisu kak liza tu.. tentu meriahkan , jealousnya tak nak wat kat kl ke?

za : leh aper salahnya

kuchai : looooooooo kuchai pun wat sama jugak ke? ok tepek resepi ya


RaqynRafiqin : bukan enjin turbo tapi tekak n perut nie turbo

fazizaid : ah ha betol tu cicah ngan kopi wowwwwwwww

halifah : terima kasih lee ya... bukan tak nak kasi tahu awal2 tapi maluuuuuuuuuuuuuuu ya lee bukan pandai masak pun just campak2 ajee lepas tu byk copy resepi dari pakar2 kat sini jugak... tapi rasa seronok pulak bila tahu ada kawan2 yang sudi sama2 mencuba resepi kat sini ,terima kasih lee nak tolong kempen fotopages ida nie... nanti datang kl ida jamu makan roti fresh ya

Ouled Kenitra : tu lee BM nie senang ajee campak2 ajee , tunggu ajee masak lepas tu

Wanzee: sebab tu kena pandang dua kali gambar pun ada dua ajee kan

elin : cuba lee churros tu nanti tau

jeff : betol tu ngan air teh ke kopi o ke gerenti ngap ajee


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net