WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 21-Feb-2007 15:19 Email | Share | Bookmark
MURTABAK SARDIN CREAM CRAKERS

murtabak sardin cream crakers
susun biskut dlm loyang
curah kan santan or susu cair
lapis dengan sardin
lapis lagi dengan biskut hingga abis
Seperti dirancangkan oleh staff kat office masing2 nak buat portluck party for lunch so fikir dok fikir aper lee nak masak ya. .Baru teringat dah lama tak buat murtabak cream crakers nie...rasanya kat fotopages nie belum pernah wat lagi nie..so cuba lee murtabak yang sempoi nie...

Murtabak Sardin Cream Crakers
Bahanya
1 paket biskut cream crakers (tanpa gula ya )
1 tin sardin markerel or sardin biasa ok jugak
2 bji bawang besar - potong dadu
4 biji cili merah - potong memanjang
1 liter santan or susu cair pun ok jugak

caranya :
sardin + bawang + cili = gaul sehingga sebati semuanya
sapu loyang dengan marjerin supaya murtabak tak melekat bila masak
susun biskut dlm loyang empat segi - biskut wat 2 lapis ya
tuangkan santan atas biskut sampai tenggelam
lapiskan dengan sardin tadi
susun lagi biskut 2 keping jugak
curahkan santan atas biskut hingga tenggelam jugak
buat lee berselang-seli hingga sardin dan biskut abis ikut selera masing2
akhir sekali pastikan sardin diatas , leh tabur bawang goreng sebelum bakar
or leh jugak taburkan dengan daun bawang or daun sup ..
pastikan jugak santan or susu cair tadi abis ya...biarkan biskut tenggelam
biarkan selama 30 minit sebelum bakar dlm oven 180 = masak selama 40 minit or
hinngga murtabak masak kekuningan...
tunggu sejuk baru potong...

ok nie dia murtabak cream crakers - gambar sebelum bakar sebab dah bakar lupa nak ambil lak dah bawak gie office kena terkam ajee lee


Quote:


fififad : cuba lee ya sempoi ajee

kuzi : oh ya ke tak pernah rasanya tak per next time ida buat boleh lee jemput u datang rumah ya.. rasanya sedap lee...

Hajar : yang2 sempoi ajee lee ida buat sebab ada penyakit "M" tau.. , lagipun balik keja dah penat so wat lee mana yang sempoi2 ajee

yangmazni : looooooooooooo kena serang penyakit "M" ya tak per ...relax dulu tunggu penyakit tu ilang dulu sementara nie cuci mata dulu ya.. , sebab kalau penyakit "M" tu dah menyerang gerenti kalau masak pun tak menjadi tapi kalau dah baik satu hari leh masak mcm2 kan...

jajagurlz : nak belajar jgn ngan akak lee dikk oiiiiiii akak pun masih merangkak2 lagi...tapi kalau sudi mencuba resepi sempoi2 kat sini tu alhamdulillah lee ya... ,ada ramai pakar memasak kat fotopages nie tau... eheemmm mcm mamafami dan kak liza tu.. ,akak pun belajar dari mereka tu..

shasha : rasanya dia sedap lee tapi tak lee mcm murtabak kat pasar mlm tu... mcm nak cerita ya tak per lee datang rumah nanti akak masakan sekali lagi...

mommy_d&d : tak per tak per tunggu itu angin rajin datang baru cuba ya , sekarang cuci mata ajee

rinnchan : tekak ida mungkin rasa lain kot.. murtabak nie boleh potong mcm pudding roti jugak, rasa mesti lee rasa biskut dan sardin kan..

aureanayz : waktu petang2 cam nie memang sedap makan ramai2 tu... bukan setakat 2 pinggan tapi satu loyang leh ilang kejap ajee...

Simply Dee Man : tu baru tengok lum rasa lagi

jeff : kalau ada masa leh cuba ya...

mamazieza : baru tengok lum lagi cuba tu

kuchai : akak tibai ajee

RaqynRafiqin : nak rasa mai jemput dtg rumah


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net