WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 13-Mar-2007 03:12 Email | Share | Bookmark
MISTER DONUT....

Mister Donut
sebelum goreng
tengah goreng
Tergoda dengan rupa dan baha2nya yang sempoi tu maka dicuba "Mister Donut" from Zack fotoopages.

So here is the recepies (Zack sorry ya akak malas type just cut & paste only )

Here's how the donut was supposed to look like

Fairly easy to make, this donut only takes up 6 basic ingredients. Here's it is.

Ingredients:
30 g butter
60 g brown sugar ( you can also use white sugar )
1 egg
vanilla essence
200 g flour
1 tsp baking powder
a pinch of salt

How to make it:
1. Beat the butter and sugar and fluffy. Add in the egg and vanilla essence.Mix well.
2. Sift together flour, salt and baking powder. Gradually pour it into the butter mixture and using a spatula, mix it together until just combined.
3. Gather the mixture to form a dough and let rest in the fridge for about 10-15 minutes. NOTE: DO NOT knead the dough. That will cause the donuts to be stiff after being fried, and not crusty.
4. Roll out the dough about 1.0-1.5cm thick and cut out using donut cutter. Using a toothpick, draw a circle on the surface of each donuts.
5. Deep fry until golden brown.
NOTE: You can coat the donuts with melted chocolate but remember to let the donuts cool off first.

My comments :
tak tahan godaan dah kol 11 mlm pun masih sempat buat donut nie
wowwwwwwwwwww rasanya cedap tau.. kena pulak makan panas2 lagi lee mengancam
dah sejuk pun masih ranggup lagi...
so memang recomend leh wat lagi nie ..
tak sempat nak letak coklat lee dah abis kena tibai pun
wat nya sempoi dan cepat ajee...
sebelum lupa puan2 semua donut tak lee gebu mcm donut2 lain
tu donut nie lebih kepada mcm rasa cookies tau..
kalau pekena ngan air kopi gerenti kaw kaw


ok nie lee dia "Mister Donut" walaaaaaa


Quote:

lynnhassan : tol tu kalau buat kena tunggu ada org makan kan... tapi ida tak kesah sebab jiran2 ada kiri kanan pass ajee kat jiran gerenti abis

kuzi : bukan cantik ajee tapi rasa cedap jugak

rinnchan : tu lee memang tak gebu sebab nie adalah donut tradisional sebelum ada yis kot! tapi mcm tu lee ceritanya lebih kureng...

nabialishad : no hal lee kalau nak order sebab nak buatnya sempoi ajee

mami : tol tu tak guna yis sebab nie donut tradisional sebelum munculnya yis

mamafami : oooooooooooo kita wat dulu lee sebelum mama ya , yes yes ada jugak yang kita wat dulu ya... , ida wat nie sebab tengok resepinya sempoi ajee biasa lee nak cari yang sempoi2 ajee

zana/ros : tol tu sebab tu lee nie donut tradisional sebelum muncul yis tau

jeff : sambil makan donut minum kopi kat taman rumah tu , angin lak sepoi2 bahasa fuyoooooooooo best

sue : tu lee sue nie donut tradisional ada masa cuba ya... tapi bukan mcm donut guna yis tau

fififad ; oh ya ke? mesti cedap kan leh cuba gak tu...

Ouled Kenitra : bukan kaki masak, tapi kaki makan selagi tak rasa nanti tido tak lena tu

RaqynRafiqin : tol tu cubaaaaaaaaaaaaaannnnnnn

mommy_d&d : dah coba leh update ya

kuchai : ya ke? nanti akak wat leh call kuchai mai makan ya

zack : tu lee zack , akak tengok gambar ajee terus tergoda lepas tu tengok resepi sempoi gila apa lagi wat lee tak sangka menjadi dan cedapnyaaaaaaaa nak wat lagi nie , tima kasih ya zack nanti ada resepi sempoi leh cuba lagi

marida : cedap tau



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net