WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 14-Mar-2007 09:36 Email | Share | Bookmark
APAM AIS KERIM

apam aiskerim version guna kon paper
tu dia mcm bunga tulip lak weeeeeeeiiiii
nie dah letak kelapa
ok niee lee dia kon paper tu wat sendiri
apam aiskerim version guna kon readymade
apam dah letak kelapa
nie tunggu sejuk
nie lee dia kon ready made
nie rupa dlm kukus
nie lak guna bekas biasa
dah masak naik jugak
dalam piring tunggu ngap
Ok menyahut cabaran mamafami untuk mencuba apam aiskerim yang dikatakan mencabar kesabaran anda . Tentu ada tak tahu buat kon dari paper tu kan jangan risau ida pun dah jumpa jalan penyelesaianya - guna ajeee kon yang dah siap tu contoh mcm dalam gambar ya... harga satu cuma 90sen ajee jual kat kedai morission kat chow kit road .

ok here the resepi from mamafami fotopages
Apam Ice Cream Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
4 biji telur
2 cawan gula pasir
3/4 cawan ice-cream soda
1 sudu essence rose
sedikit pewarna merah
keroncot kertas secukupnya (5.5 in x 4 in)

Kaedah penyediaan :
1. Pukul telur + gula hingga kembang
2. Masuk tepung dan kacau sebati
3. Masuk ice cream soda + essence rose. Kacau sebati.
4. 1/4 adunan warna merah, yg selebihnya biar kuning.
5. Masukkan keroncot/kelongsong/kon kertas ke dalam lubang kukusan.
6. Tuang adunan kuning kemudian merah.
7. Kukus 15 min.

note : hasil ujian yang dilakukan
1)untuk kon dah siap nie sapukan sedikit minyak didalam bekas supaya proses
nak mengeluarkan apam mudah
2) jika mengunakan kertas pulak , pastikan bahagian bawah tu anda kelipkan sedikit
supaya aduanan tidak turun kebawah
3) kalau anda tak suka manis kurangkan gula kepada 1 cawan ajee
4) kalau tak ada kertas nak wat kon or kon dah siap tu guna ajee lee bekas biasa tu


ok nie closeup apam version guna kon readymade


nie pulak guna paper kon mcm bunga tulip daaaaaaa


nie lak guna bekas biasa tu ajee


Quote:


mamafami : kita bukan terror tapi pemalas dok cari jalan senang ajee.. sebab dok terfikir beberapi hari tau mcm lee solutions tu the paper corn sebab tahu gerenti lembik paper tu nanti... yang gelak tu mcm nak ujian besar lak siap wat paper work tu.. betol2 mencabar kesabaran tu... tapi syok jugak tu wat guna kon tu... , dok merayau dlm kedai BWY tu lama2 sambil fikir aper nak guna ganti paper kon tu..

umi kal nasution : umi jgn lee susah hati guna ajee bekas biasa tu gerenti jadi memang paper nasi lemak tu lembik bila kukus tapi apam tu cepat naik ..

kuzi : anak2 suka mcm bentuk aiskerim tu...

dinary49 : mcm dah cuba ke?

jeff : tu lee sambut cabaran mamafami tu lepas beberap hari dok memikirkan solution to the paper con , kalau sambut cabaran makan tu memang ramai yang menyahutnya

kejora : ada masa cuba lee ya dan update lee

lynnhassan : tergoda dengan bentuknya tu... lagi pun dah beberap hari wat paperwork tu

zakiah zainudin : al laaaaaaaa za jgn lee puji melambung mcm tu malu lee , bukan aper beberapa hari wat paperwork tau...nak tolong kawan2 yang lain tu supaya berani wat jgn takut sebab kalau guna paper kon tu memang byk cabarannya

linad : tu lee tergoda tengok mamafami punya lee akak cuba

nabialishad : tu lee apam dok tersegih lak heran jugak kenapa dia dok senyum kat kita lak...tengok mamafami punya tak senyum , or mungkin dia bahagia kot dok dlm kon baru tu akak letak 3/4 ajee sebab apam tu akan naik tau , tak per kalau nak wat guna bekas biasa ajee senang aje

kuchai : anak akak pun kata cam tu sibuk dok masukkan jarinya dlm tu sambil menari tau... , bulat2 pun janji sihat kan

RaqynRafiqin : kita wat tu sebab tergoda tengok mamafami wat tu cantik jadi nya sebelum wat tu kita wat paperwork tu cari solutionnya , tu yang wat 3 bentok tu

chendana : tak semua cabaran mamafami tu leh disambut weeii.... kena wat paperwork dulu... tapi kalau bebenor rajin tu baru lee mencuba pun

farida : tahniah lee kalau dah tahu aper guna kon tu ya... lepas nie leh lee wat roti or apam ya..
tima kasih jugak kerana sudi visit fotopages akak nie..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net