Want your
own Fotopage?







 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 21-Mar-2007 22:54 Email | Share | Bookmark
AGAR2 AIR KELAPA /COCONUT JELLY....

Agar2 Air Kelapa
sebelum beku
tunggu nak potong
Sesekali jom kita cuba wat agar2 yang lain dari yang lain ya... . Kalau ada beli air kelapa dan ada berlebihan tak tahu nak wat aper nak simpan tak tahan lama kan , kadang2 nak kasi anak2 yang demam minum air kelapa pun susah jugak kan.. so aper kata kita wat agar2 pasti anak2 suka makannya . Ada jual kat kedai or supermarket besar kelapa + jelly dari thailand tapi lately dah susah nak jumpa pulak kat market... so here is the solution kita wat sendiri ajee ya..

AGAR2 AIR KELAPA

Bahannya

400 mlm air biasa
1 cawan gula halus
11 grm serbuk agar2
500 air kelapa + isi
Secubit garam

Caranya :
Masak air + gula + serbuk agar + air kelapa hingga mendidih
Masukkan dlm bekas biar sejuk – simpan dlm peti ais
Hidangkan bila dah sejuk….


jom makan agar2 air kelapa ya


Quote:


Sabrina : looooooo sab tak tahu lee leh wat agar2 nie. , tak per lepas nie ada masa wat sendiri ya... jimat sikit

maya amir : tak per mula2 wat tak jadi tu biasa lee nanti cuba wat lagi lee mesti jadikan

jeff : tu dia sebut bulan puasa nie kena siap awal2 resepi nya ya , kalau rajin letak dlm kelapa betol2 lagi best..

anis : cedap segar dan nyaman tau

mamafami : tak per jamu mata puas2 ya

mummy jam : buat lee bila2 teragak nak makan tu...

sue : ah ha ada lee rasa air kelapa jugak tu tapi cedap tau

lynnhassan : sama lee jugak jarang wat agar2 tapi nak selamatkan air kelapa yang jiran kasi tu so wat kan agar2 baru lee laku

kamariah kamaruddin : terima kasih kerana sudi singgah kat sini kak, ida memang tinggal kat keramat kat Condo Gurney Heigt, Bukit Keramat.. . Dah lama tak balik sini ya..tak per nanti ida update perkembangan keramat kat akak ya... cuba akak tengok emails ya seronok jugak dpt berkenalan ngan org keramat ya

dilazuraizi : ah ha betol tu jelly coconut yang banyak jual kat kedai2 minum tu .. kalau dari thailand punya lagi mahal kan sebiji depat RM4 tu.. so lepas nie leh wat sendiri ya... betol tu guna serbuk agar2 warna plain ajee baru nampak real sikit air kelapa tu... kalau rajin curah kan agar2 nie dlm kelapa betol tapi pastikan dah keluarkan dulu air nya dan isi jugak ya... tapi siapa biasa gie KK pasti tahu mcm jelly coconut dia org jual kan..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net