WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 24-Mar-2007 16:19 Email | Share | Bookmark
TAT NENAS ...

Tat Nenas dlm pelbagai bentuk
nie bentuk nenas or bungkus
nie lak carot..
nie lak strawberry
ok ready for hantaran dlm bakul...
[b]Ada tempahan untuk hantaran bertunang dari Cik Aini request buatkan tat nenas dlm bentuk nenas, strawberry dan carot... . Memandangkan dah lama tak wat tat nenas so pilih resepi dari Sis Rossya fotopages (Kalau Sis Rossya masih aktif tentu banyak lagi resepi kan.. harap2 Sis Rossya akan kembali aktif ya )

TAT BUNGKUS (fro Sis Rossya fotopages)

500g mentega (golden churn)
2 biji kuning telur
1 biji putih telur
1 sudu teh vanilla esen
2 sudu makan susu manis
800g tepung gandum
sedikit garam
1 biji kuning telur untuk disapu
inti nenas secukupnya


Mentega, telur, susu manis,garam dan vanilla di pukul rata. Lalu masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ambil sedikit inti nenas, lalu dibungkus dengan adunan tepung dan di bentukkan seperti dedaun. Gunting untuk menjadi kan seperti duri-duri pokok nenas. Letakkan di dulang pembakar dan sapukan kuning telur diatas nya. Bakar pada suhu 170deg.C sehingga masak.

Jem nenas – beli dah siap aje

Note :

Bentuk Strawberry – ambil sedikit aduan letak warna pink,letak inti bentuk mcm buah strawberry – tepek daun jugak dari adunan hijau
Untuk nampak mcm real letak sikit bijan hitam dan sapu kuning telur sebelum baker.

Bentuk carot – ambil sedikit adunan letak warna oren, bentuk mcm carot dan letak daun, goreskan memanjang sebelum baker – sapu kuning telur sebelum baker.

Sesuai dijadikan hantaran untuk bertunang or perkahwinan tapi kalau nak order untuk apa2 acara pun ok jugak

KALAU ADA YANG BERMINAT NAT ODER EMAILS TO : merpati66@yahoo.com

[b]


Jeng2 nie lee dia tart nenas aneka bentuk


[b][i]
Quote:


penyulawa : terpaksa bersabar sebab org order kalau makan sendiri , ida tibai gedabak2 ajee

rxcrew : terima kasih sudi singgah disini

mamafami : org order so kena lee gentel ciput2 kalau gua punya sorry lee weiii gua tibai seketol cepat sikit abis tepung tu

dilazuraizi : tak kesah lee letak minyak aper pun asalkan ada inti nenas tu pasti sedapkan...

kamariah kamaruddin : kalau ikut hati memang leh tertido tapi dok ingat org nak wat hantaran kena lee celikkan mata nie , oh ya ke dah cuba pancakes tu ya... terima kasih sudi mencubanya ya , kalau rasa kureng sedap tu mintak maaf lee ya ida nie masih dlm tahap belajar lagi

ida_nathrah : kalau ikut hati akak nak terap ajee tapi tuan punya badan nak wat suprise untuk tunangnya lak , jgn kawin nanti dia suruh gentel wat buah anggur pengsan akak nanti

farinata : tu lee kalau kita makan seorg diri tak bestkan.. kalau ramai2 makan tu baru lee semangat nak membuatnya

flowergirl : tat nenas tak kira bentuk aper mesti sedap rasanya

kuchai : bukan rajin tapi org oder so terpaksa lee lagi pun masukkkkkkkkkkkkkkkkkk

rinnchan : tu lee ingat masa zaman kanak2 main masak2 wat kueh raya

fifi fad : ada masa cuba lee ya...

RaqynRafiqin : nie lee kueh sepanjang zaman

jeff : sekarang nie kueh tart nie tak kira perayaan aper mesti ada kan

maya amir : dah hantar ke brunie pun tak ada hal le kalau setakar johor tu... ok jgn lupa kasi address ya

lynnhassan : hiss jgn sayang nak makan ngap ajee

nabialishad : hissssss jgn cakap mcm tu puji lak... tak lee serba boleh tapi serba terpaksa tu nak menuntuk ilmu ngan akak senang ajee pengerasnya cuma salad pizzahut tu ajee

zakiah : tak lee kreatif pun za tapi dah org order ikut ajee lee.. jgn lepas nie dia mintak gentel jadi buah anggur sudah lee

mamazieza : la nie tak kira raya or tidak bila teragak ajee order tu bila2 ada

F&Z : agaknya bentuk tart US mcm ya ?

dilazuraizi : tu lee kalau wat makan sendiri memang akak tibai besar2 letak inti byk2 puas hati

umi-kal-nasution : tu lee kalau nak rasa jgn segan bagi tahu nanti ida poskan ya

rosleenda : warna warni biar meriah sikit...lama tak jengok kak ros sihat ke? mesti bz kan

nor : contact me at merpati66@yahoo.com kalau nak order ya


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net