Want your
own Fotopage?








 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 29-Mar-2007 07:35 Email | Share | Bookmark
SEKUANG SAPU KUAH MERAH + KACANG TUMBUK.(terkenang zaman dulu2)

sekuang sapu kuah merah
ready to eat...
Dah beberapa hari nie tak dpt update fotopages gara2 keletihan terpaksa menghadiri kursus (office hantar lee, kalau krusus baking or memasak tu sedap lee sikit segar mata nie...) . Sepanjang kursus 3 hari tu pagi sampai petang duduk ajee akibatnya balik rumah sakit pinggang... jadi dapur pun tak berasap lee...

Masa waktu rehat tu sempat lee berbual2 dengan kawan2 yang baru kenal tu (entah mana termasuk bab makanan yang dibeli lepas balik sekolah tau.. ). Mcm2 nama terkeluar ada yang kata selalu beli gula2 ketok (apek jual naik basikal) , lepas tu airbatu kepal (makcik semah jual seketol 10sen - air batu disagat & dikepal lepas tu dicurahkan air gula merah... ) walaaaaaaaaa sampai berjalan balik tu dok menghirup air batu kepal tu... lepas tu ada lagi satu yang semua setuju iaitu Sekuang sapu kuah merah + kacang tumbuk... nie lagi walaaaaaaaaaaaaaaaa...tapi ada jugak yang tak pernah makan kan... rugi2 kalau tak rasa tau...dulu sekeping cuma 10 sen ajee...la nie kalau jumpa kat pasar malam down tau sekeping RM1 tau...hussssssssss boleh jadi kaya nie jual sekuang ajee..

Senang ajee nak makan sekuang nie
bahanya

buah Sekuang - buang kulit & potong bulat or ikut suka
sapu kuah merah - kuah merah nie beli dah siap kat pasar chow kit
(murah ajee RM1)
kacang tumbuk + gula (nie pun beli dah siap jugak )

caranya
sapu kuah merah atas sekuang dan taburkan kacang tumbuk tadi...


ok nie lee dia sekuang sapu kuah merah..


Quote:

RaqynRafiqin : tu lee nostalgia masa zaman sekolah dulu2 letak kacang byk2 lagi cedap kan

hanieliza : lo ya ke kak liza tak pernah makan sekuang sapu kuah merah nie , hiss kena cuba kak liza tau cedap tau kalau dah makan tak boleh berhenti tau tak per nanti kalau ada rezeki kita jumpa ida belikan kak liza kuah merah tu ya

umi kal nasution : tol tu umi, rugi siapa tak pernah rasa tau

shida mancunian : tu lee kenangan indah masa zaman sekolah dulu kan makan sekuang nie sambil berjalan balik umah dlm panas2 tu

jeff : kali nie cuba sapu kuah merah letak kacang byk2 tau

mommy_d&d : wahhhhhhhhhh nostalgia kita sama kan... rasanya zaman kita dulu nie lee kiranya makan fastfood kita kan... kalau dpt makan sekuang , dpt makan gula ketok tu..rasanya punya puas tu.. tak mcm anak2 kita fastfood mereka mc , kfc , pizza lee...rugi mereka tak rasa zaman nostalgia kita tu..yang best bab makan ais kepal tu abis baju kurung kena ais kepal tu... balik umah kena bebel ngan mak tapi tak kesah esok beli lagi , kadang2 tu sanggup tak makan waktu rehat simpan duit balik nak beli sekuang, gula ketok dan ais kepal tu..

ibu shasya : aiyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa lu byk rugi tau... nie lee makan paling best masa zaman dulu2 tau... dpt makan sekuang nie rasanya cukup2 hebat sambil jalan panas2 tu makan ramai2 wowwwwwwwwwww best tau

sue : bestkan bila dpt makan sekuang nie... teringat nostalgia dulu2 nie kemarau bila dah mula makan tak leh berhenti , tak per nanti kalau jumpa sue kak ida buatkan ya

Rosleenda : oppppppppppsssssssss ok ok kak leen no hal bestkan makan sekuang nie teringat zaman sekolah dulu2 syiokkkkkkkkkkkkkkkk

inaa : tol tu rasanya makan sekuang nie dari sekolah rendah hingga lee sekolah menengah... kalau masa sekolah rendah tu siap hulur tangan kat celah2 pasar semata2 nak makan sekuang nie

kamariah kamaruddin : tol tu selalu depan sekolah dia org jual sekuang nie dan ais kepal tapi sekarang depan sekolah jual mcm2 makan ringan yang tak elok untuk budak2

Ouled Kenitra : tu lee ingat nanti pencen nak business nie ajee lee , mudah dan untung tu

:~F&Z~ : teringat rojak tak per jgn teringin nak makan sekuang sapu kuah merah mana nak cari kat sana kan

rinnchan : dah tanya tokeh kedai tu cam ner nak buat dia kata pun tak tahu jugak so kita tak dpt lee share resepi ya.. tapi kalau nak suruh belikan tak ada hal punya

kuchai : tu lee kat chow kit tu mcm2 benda ada jual cuma kena rajin buka mulut tanya kedai mana ada jual tau

kak kuzi : seronoknya ramai yang pernah makan masa zaman sekolah2 dulu ya rugi siapa yang tak pernah makan kan kan , tol tu kak kalau dpt makan sekuang nie dia punya syiokkkkkkkkk tu walaaaaaaaaaa (saat tu tak akan berulang lagi tapi akan sentiasa dikenang hingga keakhir hayat kan )

Ida Natrah : rupanya lebih kurang mcm cili sos jugak cuba tanya kedai2 runcit kat sana silap2 dia kasi u cili sos makan ngan keropok tu , tapi kalau u teringin sangat nak rasa let me know nanti ida belikan ya dah jadi tokeh kuah merah lak weeiiiiiiiiiii tapi tak per asalkan kawan2 dapat merasa kenikmatan nostaliga makan masa zaman sekolah dulu2..

mamafami : tak ada hal geng sesiapa yang teringin nak kuah merah nie let me know , kasi address nanti ida leh poskan ..

mummy jam : kat sini warna merah mungkin kat sg warna gelap sikit kot apa2 pun still rasa cedapkan

aureanayz : tak pernah makan rugi tau.. kena cuba makan baru dpt rasa kenikmatanya tau

mama Muhammad : tol tu kalau cikgu marah beli kita hulurkan tangan kat celah2 pagar tu janji dpt makan jugak sekuang tu

zilza : nampak pelik tapi siapa yang pernah makan tu gerenti akan sokong 100% dia punya rasa walaaaaaaaaaaaaa



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net