WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 23-Apr-2007 15:27 Email | Share | Bookmark
BREAD ROLLS..

sebelum masak
dah masak
jeng2 dah siap

Jom wat roti lak ya . Resepi dapat dari buku roti masa beli bread machine tu

BREAD ROLLS

Ingredients
240 ml water
1 egg
450 grm bread flour
1tsp salt
1/2 cup icing sugar
25 grm butter
1 1/2 tsp dried yeast

for topping
egg yolk beaten with 1 tsp water
sesame seeds and poppy seeds for sprinkling (optional)

put all ingredients into BM - press bread rolls menu
at the end of the cycle, turn dough out onto a light floured surface.
gently knock back the dough and divide into 12 equal pieces and hand shape.
after shaping, leave the dough for a final proving then bake in your conventional oven

note :
boleh letak inti apa2 ikut suka
mcm ida letak tuna mayoniss dlm tin tu sempoi ajee
lepas tu potong2 sikit roti tu supaya nampak mcm merekah tu
awas masa bakar tu temp. jgn tinggi sangat nanti gelap mcm roti kita nie
(maklum lee oven baru tak pandai lagi nak adjust temp. tu )

jom makan roti




Quote:


jeff : cam tau2 lak cecah ngan kopi memang kawwwwwwwwww

rinnchan :memang betol2 tu roti kena makan masa panas2 baru terangkat

yang mazni : tu lee kalau berjiran gerenti ida jamu mcm2 tau

star : nak tahu cedap or tidak kena cuba dulu

rosleenda : kalau datang umah bukan setakat roti mcm2 nanti ida hidangkan untuk akak tau.. sama jugak ida nak ucapkan terima kasih jugak sudi berbual ngan ida walaupun kejap ajee biasa lee tompang pc hubby mcm tu lee kena kasi laluan pada big boss nak guna

zana/ros :biasa lee kita wat roti nie pun ikut angin monsun rajin kalau malas tu tak lee timbul roti pun..

mummy jam : loooooo tak sama ya.. ingatkan sama sebab pulut jugak tu kan tak per tunggu resepi bak chang tu

M&R : tu lee ada BM nie mcm dia leh buat maka bertambah "M" lee tuanya

nEdNaDiA : hai untung lee bakal suami kalau dapat rasa makan roti ya

makNajah : semenjak ada BM nie jarang dah beli roti kan supermarket tokeh gardenia pun dah mula complain tu

penyulawa : hissssss roti kita tak sedap mcm yang awak buat tu.. maklum lee kita nie lum gie belajar kat mana2 pun dok tengok kat fotopages nie ajee segan lee tak yah lee mintak tunggu ida gie kursus dulu ya

lynnhassan : makan sendiri ajee tak jual pun kasi kat jiran bawak gie office dah abis kejap ajee

za : akak letak tuna ajee letak apa2 pun cedap za

Bonda/RaqynRafiqin : tu lee wat roti nie ikut musim rajinnya.. yang jadi berkilat tu just sapu telur kuning + satu sudu air biasa ajee.. baru tahu wat cam nie dia jadi berkilat cam tu

WanZee :kalau lama tak buat kena wat semula tu nanti skill tu tenggelam lak ngan bunga sakura tu..

~F&Z~ : tol tu kak fazi sapu kaca + butter walaaaaaaaaaa

Bonda/RaqynRafiqin : tak per salah post pun tak yah delete kenangan nie

Sabrina : gebu ikut tuanya

Ouled Kenitra : wahhhhhhhhh jauhnya teringat makan roti tu

Fifi Fad : ilmu yang ada elok kita kongsi supaya mendapat berkat jgn kedekut ilmu mati tinggal jugak kalau org guna ilmu kita tu dpt pahala kat kita

dr ali : berkilau bersinar


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net