WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 14-May-2007 12:32 Email | Share | Bookmark
MEE HOON KUNG FOO VERSION CHINESE

mee hoon kung foo
ready to eat
Mee Hoon Kong Foo ada byk version yang nie version chinese mcm kat kedai2 cina tu or kat cozy house ampang park..

MEE HOON KONG FOO

bahanya
mee hoon - cuci toskan
sayur - sawi celur toskan or apa2 sayur
telur
udang
serbuk perasa
serbuk ayam
1 sudu tepung jagung untuk pekat kuah
minyak untuk mengoreng
cili merah untuk hiasa - optional ajee
air

caranya:
panaskan minyak - pastikan betol2 panas
goreng mee hoon tadi - bila tengok dah berubah warna
angkat dan toskan..

wat kuah lak
panaskan air hingga mendidih - jgn byk lee agak2 untuk 2/3 hidang
dah mendidih masukkan serbuk perasa, serbuk ayam - kacau
pecahkan telur - kacau
masukkan udang
masukkan bancuhan tepung jagung - untuk pekatkkan kuah
tutup api

cara hidangan :
letakkan mee hoon atas pigang
curahkan kuah
letakkan sayur + cili merah
hidangkan masa panas

note : kalau nak cedap hidangkan ngan cili jeruk
kalau ada masa nanti wat lak version kedai tomyam lak ya
sekarang sakit kepala nak rehat [nie gara2 makan coklat kek staff
kasi sempenan hari ibu - ada migraine tak leh ambil coklat apa2 pun ]

[i]

jom wat mee hoon kung foo version chiense


Quote:

Ouled kenitra : nak order boleh tunggu next menu ya

jie jie : tima kasih sudi mencuba resepi kat sini.. memang betol mee hoon nie digoreng dulu supaya berlainan dari mee kung foo yang kita makan kat kedai siam tu

rinnchan : boleh aper ajee leh wat kung foo orang pun leh berkungfoo jugak

mamafami : mcm lee tak faham2 lee geng...nie resepi memang sendiri punya tapi hasil dari makan tiap2 minggu kat situ so gua pun dah boleh tahu bahan aper dia guna lepas nie memang kena tahan lee tak leh masuk kat situ lagi

lynnhassan : sama lee kita memang suka mee hoon dari mee kuning tu kecuali yee mee

fazizaid : hissss tak lee dia org berkungfoo siapa abis makan dulu

kamariah kamaruddin : tol tu memang kena beratur kalau nak makan kat sana tapi sekarang tidak lagi sebab dah pandai masak sendiri

fifi fad : nak sepinggan mai lee datang umah ya

yangmazni : nie dah tahu leh wat sendiri ya

nn : kalau akak suka letak cili jeruk walaaaaaaaaa , migranie tu dah ok cuba doktor dah kasi warning jgn cuba2 dekat ngan apa2 coco pun

rosleenda : betol tu kak leen kalau berdiet makan mee hoon boleh jgn mee kuning tu tapi kena mcm nie org jenis sup ajee oooooooo tengah diet bagus tu..jgn risau tak makan nasi masih boleh survive sbab ida dah bertahun pun tak makan nasi tapi badan gebu jugak tu sebab dah keturunan memang gebu2

linad : betol tu dah lama tak kena ingatkan dah ok lee rupanya terus KO ,memang doktor dah kasi warning tak leh sentuh apa2 base on coco tau betol tu elok untuk kurangkan lemak kan tapi badan nie dah bertahun2 pun penuh lemak

kak liza : betol tu kak liza kalau masak jenis2 mcm nie anak2 dah tunggu depan kuali pun nie ambil gambar portion pinggan ida tau

umi-kal nasution : memang sedap lebih2 lagi wat sendiri

zana/ros : tima kasih atas ucapan tapi dah terlambat kita nak ucapakan tapi kita simpan untuk tahun depan ya

jeff ; ooooooooooooo dah pekena dulu ya elok jugak tu kalau tak meleleh lak air liur kat pc tu

kuchai : tol tu sempoi ajee


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net