WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 23-May-2007 14:19 Email | Share | Bookmark
SAMBAL SOTONG....

SAMBAL SOTONG

Jom masak sambal sotong tin lak ya... .Nie resepi bila ada penyakit "M" menyerang

SAMBAL SOTONG

1 tin besar sotong [cap rex - warna oren tu]
cili boh [cili kering blender ngan bawang putih dan bawang merah]
asam keping
bawang besar
sedikit air
minyak untuk menumis
garam + serbuk ayam knor

caranya
panaskan minyak -tumis cili hingga garing
masukkan asam keping + serbuk ayam knor + sedikit garam
masak sambal hingga garing
buka tin sotong - cuci sotong dan buang airnya [kalau nak guna kuah tu ok jugak - tapi
kena kurangkan garam - kuah sotong dlm tin tu dah masin]
masukkan dlm sambal + bawang besar - masak kejap
hidangkan ngan nasi panas

note : sotong dlm tin tu besar so kena potong lee tapi
kalau suka makan besar2 tu ok jugak asal jgn tercekik dah lee



Jom masak sambal sotong


Quote:


jeff : betol tu bro lagi pedas lagi terangkat

hajar : jemput2

ima : looooo ya ke? kol berapa sebab ada pagi tak ada mlm ada umah so kalau sudi jemput ya mlm ada lee kot ..bestnya kalau dpt jumpa kan...ok ok no umah akak Unit D-11-2

mamafami : so mcm dah dpt ke sotong tu mama oiiiii alah mama setakat menapak tu tak aper kan elok untuk kesihatan jugak kan kan kan ... kalau tak jumpa jugak mai habak kat ida nanti ida tolong belikan , mcm gie giant jgn lupa cari roti canai kawan or kraft ya, nanti kita wat projek puff ya

kak kham : loooooooooo sotong fresh tu untuk org yang rajin2 ajee ... yang dlm tin untuk org2 mcm ida nie yang penyakit "M" tu lagi pun senang nak beli sotong nie dari sotong fresh tu {alasannnnnnnnnnnnnnnnnnnn ajee }

lynnhassan : oooooooo hantu sambal ya.. baik2 jgn kena appendix lak nanti ya tapi kalau dah potong appendix tu alright layannnnnnnnnnnnnnn

rosleenda : kak leen pun hantu sambal jugak ke? biasa lee kita nie tekak org melayu mesti nak pedas2 kan

mamaella : betol tu powerrrrrrrrrrrrrrrr

fifi fad : masak lee tak rugi mencubanya

mummy jam : untuk org ada penyakit "M" mcm ida nie memang sesuai lee sangat sebab sotong tu tak lembut sangat dan tak kenyal sangat

sabrina : bab mamafami tu [gua tak leh komennnnnnnnnnnnnnnnn ampunnnnnnnnnnn biar mamafami sendiri cakap ya ] sab sotong nie masaknya sempoi aje dan tak kecut cuba lee

dr ali : sotong masak kari lama jugak tak makan tu

umi kal nasution : harap2 akak dpt lee sotong tu ya... kalau tak dpt mcm nie lee kasi address nanti ida poskan untuk akak ya



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net