Want your
own Fotopage?







 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 13-Jun-2007 13:06 Email | Share | Bookmark
MEE KARI

MEE KARI
TENGOK TU AWASNYA

Jom makan mee kari . Resepi dicetak rompak dari fotoapages kak Liza .[maaf kak liza, ida copy & paste ajee ya, jari2 nie sakit nak menaip ]

MEE KARI

Bahan
1 kg mee kuning [celur dan toskan]
Taugeh [buangkan kaki/akarnya]
Bawang goreng

Bahan Hiris/potong kecil
Tahu [gorengkan]
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1/2 kg ayam...potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake [potong nipis]
2 s/b cili mesin
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam


Bahan mesin
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

note : tambah dengan kerang lagi kawwwwwww , suka letak rencah banyak2
[kerang tu dah siap kopek tau, maklum lee orang rajin kan so cari jalan mudah ajee ]
lepas tu tak letak fish cake pun tukar ngan tahu kering tu ,tambah lagi ngan telur rebus
dan ganti mee kuning dengan sphagetti

[i]

Jom cuci mata tengok mee kari


Quote:

mamafami : kerang dah siap kopek tu yang sedap tu kalau gua nak kopek sendiri alahaiiiiiii tak berbuat lee

hajar : tu lee ada kerang lee baru terbuka selera tu

dr ali : betol 2 mcm2 ada sebut ajee

jeff : cuci mata bro nanti teringin leh cari kat kedai ajee

lie : mee kari nie yang penting tu awas2nya tu wat jadi sedap kuah tu sama aje

hanieliza : alaahai kak liza mana leh lawan guru besar punya masak.. malu lee kalau tak sedap mcm kak liza punya

mummy jam : looooo jauh tu tak per turun kl contact ida ya

miss lia : kerang tu lee pembuka selera

kamariah kamarudin : kerang tu pun dah siap kopek kak, ida beli kat supermarket ajee orang rajin mcm tu lee beli dah siap kopek ajee [susah ke sana nak dpt ya - kalau dekat leh makan sama2 kan ]

Bonda/RaqynRafiqin : alahaiiiiiiii malunya nak kasi rasa sedap tak tak kena tekak bonda ajee

boxhousestudio: looooo makan kerang rebus n hati.. jgn susah geng beli ajee table iron tu tak yah susah nak kopek kerang tu [biasa lee gua jenis rajin punya org]

diba : loooooooo nie mee kari kat keramat lee sebabnya akak memang tinggal kat keramat pun {kat gurney height}

lynnhassan : tu lee yang sakit hati makan kat kedai , kita nie jenis suka makan awas2nya bukan meenya

cicat : mee kari nie sebenarnya awas2nya tu yang buat sedap tu

pet : tq

cak : memang meriah sebab nak makan sendiri puas2

cek de sam : bagus lee kalau dah ada semangat nak wat mee kari , jgn lupa update ya

penyulawa : sajee nak goda org2 kat sini

jie jie : kerang tu memang pengoda no 1 untk mee kari

nana : betol tu mee kari nie rencah2 yang banyak tu lee yang sedap

dila : entah lee akak beli elok pulak tu.. tak per dila rajin mcm akak nie ada penyakit "M" tau

wanzee : tak ada kerang tak aper letak lee apa2 yg ada kat sana tu


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net