WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 15-Jun-2007 10:54 Email | Share | Bookmark
AFRICAN MARBLE CAKE

african marble cake perisa keladi

Dah lama teringin nak wat cake marble nie , so terjumpa lee kat fotopages mamafami ,ibarat mcm pucuk dicita ,ulam mendatang . Mulakan wat projek cake pulak . Macam biasa lee resepi dicetak rompak dari mamafami fotopages.. [halal ya mama malas nak retype ]

African Marble Cake oleh Roshayati Johari (RN)

Bahan-bahan :

250 g Tepung naik sendiri
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit
1 camb ovellate
1 camt baking pawder
2 camb susu pekat
50 g air
175 g butter - cairkan
coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari

Cara :

Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco.
Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double). Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.
Setelah masak, biarkan 5 mini dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.

note : letak perwarna purple tu sebab tekak nie suka rasa keladi aje
akibat lambat keluarkan dari bekas,akhirnya kek tu mengecut tau..
dapat lee ku selamatkan sedikit untuk diambil gambar

[i]

jom jamu mata ngan marble kek keladi nie lee balance cake yang paling cun tinggal


Quote:

WanZee : tak per cuci mata ajee

rosleenda : tak per kak leen bertapa lama2 nanti mesti byk resepi baru keluarkan

jie jie : nak wat kek nie ikut mood tengok bulan mengambang or tidak tu

dakjam : its ok asal jgn lupa terus udah lee

lie : tu baru seminggu tak jengok kalau lama lagi tengok penuh buku tu

ima : tu kes gempak ima oooiii yang jurucakap untk phase 2 tu , siapa lagi boss kat umah nie lee gempak satu hari tu sibuk org semua call tanya wahhhh glamour cik abg awak keluar tv prime time lak tu , ok ok hari nie akak ada umah singgah lee ya..blok d-11-2 ajee

nur : memang rasa dia sedap kek nie

dod : betol tu kek ni bukan ajee cantik tapi sedap

mamahouse : cuba lee wat tak rugi tau

rinnchan : jgn risau byk lagi warna belum guna tu seru semangat tu bangun ya

umi kal nasution : betol auntie pilih lee warna aper yang cuba jgn risau gerenti sedap tau

jeff : bro rasanya lagi terangkat tau


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net