Want your
own Fotopage?






 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 20-Jun-2007 12:03 Email | Share | Bookmark
ROTI ARAB....

doh roti arab tunggu naik ..
tengah tunggu naik sebelum bake
letak telur atas roti arab
kalau suka leh letak bawang jugak
wat byk2 letak telur
kalau nak makan mcm tu pun ok jugak
makan ngan kari
letak kari byk2 walaaaa

Dah lama nampak roti nie jual dikedai2 roti canai dan kat pasar keramat tapi lum lee terbuka hati nak makan sehingga lee terjumpa resepi kat internet. . Kalau sebut namanya gerenti lee asal usulnya dari arab kan.. ,kalau salah mintak maaf lee ya . Ok yang penting cara membuat roti arab nie .

ROTI ARAB
bahanya :-
3 /12 to 4 cawan tepung [leh guna tepung roti jugak]
2 sudu kecil garam
1 paket yis [guna maruripan ajee]
1 1/2 cawan air [guna air paip]
1 biji telur

caranya
-dalam bekas - campur 1 cawan tepung + garam + yis - tambah air sedikit demi sedikit
-uli selama 2 minit
-tambah 3/4 cawan tepung lagi - uli hingga sebati lagi
- bahagikan tepung kepada 8 bahagian
- bulat2kan doh dan leperkan - tutup selama 45minit
-taburkan tepung bawah roti sebelum dibiarkan naik
-elok terus letak dlm dulang pembakar baru tabur tepung
-pukul telur + 1sudu kecil air = sapu atas roti
-bakar kejap dlm 10 minit ajee..

note : jgn bakar lebih dari itu nanti roti jadi keras tau , kalau dah jadi keras bukan
roti arab lee tapi roti komunis lak .
- cadangkan makan dengan kuah kari
- kalau rajin pukul telur dan tekapkan roti arab
- tapi kalau terlampau rajin tak yah susah uli beli ajee satu paket RM4/5 ajee
- balik leh letak telur dan cicah kari

[i]

Jom makan roti arab lak ya



Quote:

de Shine Shop :memang sedap cuba lee tak wat beli aje mudah

Jie jie: alahaiiiiiiii betol tu ,cicah ngan kima pun walaaaa


jeff : gebu dan walaaaaaaaaa

mamazieza : betol tu idea nak makan sentiasa ada mcm lee badan pun tak gebu jugak

hajar : tu lee kat utara memang senang cari roti arab kan.. [baru balik alor star kat sini makan roti arab ngn kari walaaaaaaaa ]

mamaella : lepas makan roti arab terus cakap arab lee..."alhamdullilahhhhhhhhhhhh"

mamafami : gebu mcm tuannya

ja : terima kasih kerana sudi mencuba resepi kat sini ya.. tak ada yis tak aper lee guna lee apa2 yang boleh watkan donut tu naik ya..yang penting rasanya mungkin kat uk dipanggil nama lain kot

zana/ros : kat pasar mlm ada jual ya.. kat sini cuma nampak kat kedai jual roti canai tu jual {kedai melayu lee} satu bungkus ada 4 keping = RM4 ajee...

zack : ooooooooooooooooooooooo mak oiiiiiiiiiiiiiiii byknya soalan cepu emas tu.. , cam nie zack , memang kena bakar 10 minit ajee jgn lebih nanti keras jadi nya roti nie memang gebu gila tu.. memang nampak mcm tak masak aje tapi cam tu lee roti arab, sebab lepas tu nak masak lagi atas dapur kan...guna api atas bawah sbb tu 10 minit ajee...suhu dlm 160 ajee kalau tak confident jgn susah hati tak yah wat tunggu balik sini baru makan ya.. kalau teringin jugak nanti akak poskan untuk zack rasa ya... bak mai addressnya

realscifi : tq

huzadia : rasanya manis tak lee mcm roti canai tu...nie tak berminyak pun elok untuk kesihatan

mummyjam :nampak mcm roti canai dari atas ajee sebab telor tu tapi rasanya manis dan sedap dari roti canai kena lak ngan kari daging or kima walaaaaaa

boxhousestudio : amboiiiiiiiiiii geng suka apa2 yang berkaitan ngan arab ya... kalau mcm tu mesti suka pak arab ya

wanzee : kalau nak cuba kena tunggu musim panas , kalau musim sejuk nanti roti lambat naik lee

kamariah kamarudin : makan roti nie mesti pandai cakap arab lee tu allahamdulillahhhh

umi kalnasution : betol tu umi kena tunggu musim panas kalau tak kena letak sebelah heater baru leh naik roti tu

lie : kalau pernah makan tu cuba lee ya... mudah ajee buatnya

idaz : gebu ikut tuan yang menguli doh tu

linad : ikut selera masing2 tu , letak telor or tidak tak aper yang penting rasanya

marida : looooo tak ada oven.. jgn risau leh bakar atas kuali leper mcm org bake chapati tu

lynnhassan : kalau tak pernah cuba tu , ada masa leh cuba or susah2 beli ajee

za : sekarang nie tak sempat nak jemput sebab anak bujang cuti semester nie asyik makan ajee

kak liza : haaaaaaaaa kat setiawangsa ..awat tak calling2 ida dah dekat umah tu tak per next time dekat2 situ calling ida ya...tu lee rupanya mcm base pizza ajee cuma rasanya lain sikit

sabrina : mana nak sama sab sebab roti arab nie ikut kak ida gebuuuuuuuuuuuuuu

rosleenda : roti tempayan tu keras sikit , roti arab nie lembut, gebu , lemah lembut mcm tu .. mcm tuan yang membuatnya

rinnchan : tu lee tukar selera lak ya letak telor tengok mana yang sedap..mcm kat umah tu yang abg tak suka telor yang adik suka letak telor byk2 mcm2 pesen dia nak

mama : makannnnnnnn roti arab gerenti pandai cakap arab tau

dak jam : resepi nie pun kebetolan jumpa kat internet selepas ternampak roti nie jual kat kedai tu kena wat sendiri baru puas hati

penyulawa : tu lum rasa lagi tu

boxhousestudio : gua gie utara singgah padang besarrrrrrrrrrrrrrrrrr sopppingggggggggggg

Roylazim: kalau tak pernah rasa tu boleh lee mencubanya at least tahu lee bila org kata roti arab kan

aidura sofiee : memang sedap cuba lee

mak lang : lembut gebu mcm tuanya



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net