WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 25-Jun-2007 09:59 Email | Share | Bookmark
BAGEL....

bagel
closeup bagel
bagel dlm pinggan
makan ngan air kopi
bagel satu pinggan


Resepi nie dicetak rompak dari fotopages zack. Mcm biasa lee malas nak type just cut & paste ajee maklum lee masih keletihan dari balik menghantar anak buah kawin diutara semenanjung malaysia...

Plain Bagels

Ingredients:
250g bread flour
15g milk powder
2g instant yeast
5g salt
15g brown sugar
1 tsp molasses or malt extract
130ml warm water

How to make:
1. Mix together bread flour, dry yeast, sugar, salt and milk powder. Dissolve molasses or malt extract in warm water and pour into dry mixture.
2. Knead for at least 15 minutes until dough is smooth. ( 8-10minutes using mixer ) Divide the dough into four equal portions, spray with a little bit of water and cover with a dry cloth. Let the dough rest for 10 minutes.
3. Roll out balls of dough to form a long oval and roll sideways like a swiss roll. Press the end of one side and connect the other end to form a circle. ( see picture 1-4 )

4. Cover and let dough rise for 35-45 minutes. I placed the bagels on separate baking sheets so it'll be easier to dump them in the boiling water later on.
5. After the dough has risen, in a big pan pour in 1.5L of water with 1 tbsp of sugar. Heat water until you see small bubbles start to form at the bottom of the pan. DON'T LET THE WATER BOIL TOO MUCH! Preheat oven to 200deg.
6. Soak the bagels in the warm water, about 30 seconds for each side, and drain them well before putting them onto the baking sheet. Immediately bake the bagels for about 20 minutes or until browned.

Note : tak letak pun molasses tu ... letak poppy seed atas bagel tu sebelum bake..
kepada sesiapa yang tak pernah makan bagel nie mesti ingat macam donutkan..
rupa dan bentuknya yes,mcm donut tapi rasa lain sedikit dan keras lee sikit tak selembut
donut, sesuai dimakan bersama dengan air kopi. Kalau rajin lagi leh wat mcm burger letak salad,cheese dan mayonis. Tapi ida suka makan ngan jem + peanut butter, minum ngan air kopi....walaaaaaa . Yang dok luar negara tu pasti dah puas makan bagel nie kan...

Psssst : lama tak update sebab gie utara , anak buah kawin lepas tu singgah padang besarrrrr.. so kalau dah masuk situ faham2 lee org perempuan... jgn tanya lee apa yang kita beli yang pasti pergi satu beg ajee... balik entah mcm lee beg tu beranak pulak tau....jadi 3 beg lak... tapi hubby tak leh comment lee sebab duit sendiri tau .

[i]

Ok jom minum petang dengan bagel




Quote:

jeff : tu lee rupa mcm ajee tapi tak sama

lie : kalau ikut tekak kita sedap lee

cek de sam :memang sedappppp bagi yang dah biasa makan

kuzi : kat sana memang senang nak beli ,kat sini pulak susah nak beli sebab ada jual hanya kat klcc ajee makan gan jem + peanut butter walaaaaa

lynnhassan : nanti kalau gie klcc beli kat sana ada jual leh rasa ya....

kamariah kamarudin : mcm ngan cream cheese ya...ok nanti kalau wat sekali lagi leh cuba

hajar : kat sana byk jualkan...

de Shine Shop : kalau tak pernah makan jgn buat dulu takut tak suka , apa kata gie klcc beli satu dulu rasanya kalau kena selera leh wat ya

realscifi : tq

mamazieza : tak yah wat mama jamu mata ajee

fifi fad : tengok anak2 kak ida tahu lee kenapa badan mereka besar2 belaka

wanzee : tak pernah makan tak aper tengok ajee kat sini

boxhousestudio : tak per nanti wa buat khas untuk lu tau

pemancing ikan : betol tu jatuh atas pasir yang boleh dimakan pokok kurma berbuah best tu tq

nur :kalau ikut selera kita memang sedapppp

marida: rasanya tak sama ngan donut... donut tu lembut tapi bagel tak dia kental sikit

kuchai : tu lee apa kata pindah dok sewa kat sebelah2 sini ajee so senang lee akak masa nanti leh pas2 ajee

sabrina : alahaiiiiii rupanya ramai tak pernah makan bagel ya.. tak per mcm nie kalau sab jalan2 kat klcc tu ada kedai jual bagel nie so beli satu rasa lee ya.... kalau suka leh wat sendiri

aliza : tu lee kalau siapa dah pernah makan memang akan gila abis satu pinggan kalau dapat makan bagel kan... lagi2 kalau musim sejuk tu...ambil satu sambil makan ngan air kopi panas2

nana : serupa tapi tak sama dik oiiiiiiii , donut tu rasanya manis dan lembut, bagel nie pulak kental sikit dah rasanya mmmm mesti lee sedappppp , kalau nak rasa gie klcc ada kedai jual bagel disitu..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net