WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 27-Jun-2007 13:10 Email | Share | Bookmark
VANILA FLAN...

vanila flan
nampak ada kaki tu..
dah curah gula apong
ready to eat
ok dah potong letak dlm piring
jom makan vanila flan


Vanila flan???? sebenarnya , ida pun tak pernah lee makan or membuatnya tetapi semasa shopping diBake With Yen dengan seorang kawan dari Tanjung Malim [boxhousestudio] . Dia lee yang memperkenalkan vanila flan nie. . Vanila flan nie sebenarnya dlm bentuk serbuk warna kuning kecik ajee , kalau pertama kali tengok tu mcm serbuk agar2 lee sempoi ajee balik just campur ngan susu dah siap . Biasa lee kalau sopping kat bwy tu mcm2 lee benda2 pelik2 ada jual kat situ.... .Jom tengok caranya

VANILA FLAN
Bahanya
1 bungkus vanila flan [180 gm]
1000ml susu segar

caranya :
campur 150grm susu segar dengan vanila flan = kacau sebati
didihkan susu yang selebihnya dan campurkan dengan campuran
diatas tadi gaul hingga cair ,bila dah mendidih tutup api
masukkan dlm acuan dan sejukkan.
bila puding dah sejuk tuangkan caramel diatas puding tadi..
ready to eat..

cara wat caramel lak
100 grm gula caster + 30 grm air [macam buat gula hancus tu]

note : cara membuatnya hasil nukilan sahabat ku dari Tanjung Malim tu..
elooooo geng , mcm nie ke rupa vanila flan tu
rasanya memang walaaaaa sedap lagi2 dah sejuk tu...
tapi ida dah derhaka ngan resepi yang diberi , kat umah tak ada susu segar
tukar ngan whipping cream ...akitbatnya vanila flan ku ada kepala
lepas tu malas nak wat caramel tu , curah ajee gula apong yang memang dah siap
sedia dlm petiais rasanya lagi sedap dari caramel pun [nie cakap org rajin ]

[i]

Jom cuci mata tengok vanila flan kita ya





Quote:

jeff : warna cantik rasanya lagi lee cantik

shida : looooooo rupanya caramel lee ya...

penyulawa : tu lee dia tak ada lagi fp puas lee kita suruh dia wat fp tapi tak aper nanti dia pasti akan buat fp jugak sebab dah ramai kenal dia pun

nur : rasanya sejukkkkkkkkk masuk kat tekak nie

cek de sam : wat caremel biasa yg guna telur tu ok lee

real scifi : tq

boxhousestudio : tu lee geng bab2 ubah resepi gua lee paling teroor apa2 pun thaks tu you lee ajar gua guna benda nie... lepas tu geng since lu dah ramai peminat elok lee wat fotopages ya

hajar : sedap lee sebab caremel tu tapi nie tak ada telur

ana ; tu lee memang sempoi...ana tinggal kat mana ? nak ke instant vanila flan nie leh ida tolong belikan

fazizaid : masa makan tu sejukkk alaaahaiiiiiii

lynnhassan : tol tu mcm puding telur tu...

mamafami : memang untuk org rajin mcm ida nie

fififad : tu lee nasib baik jadi jadi dan sedap tu

sabrina : rupa dan rasanya sama2 cantik

rinnchan : bubur som2 alahaiiiiii teringat lak bulan puasa tu

kak liza :alahaiiiiii kak liza oiiii jgn le malu lee ida

jie jie : tima kasih harap2 rasa dan rupa tu akan berterusan lee sedap

umi kal nasution : loooooooo mcm tu rupanya... tak per kalau umi nak makan lagi kasi address biar ida tolong poskan

sue : allah sue wat ajee puding caremel tu guna susu cair + telur ajee

wanzee : betol tu sajee nak goda nie


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net