Want your
own Fotopage?







 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 2-Jul-2007 13:02 Email | Share | Bookmark
AYAM MASAK KICAP CHINESE STYLE

ayam masak kicap chinese style
closeup
jemput makan
yummy


Ok lee kali nie kita wat acara memasak lak ya.. tapi kali nie tak ada lee teka -teki ya . Resepi nie paling sempoi dapat dari sebuah restaurant mualaf dikawasan office ajee biasa lee bab2 mengecek resepi nie memang teror ,

Jom kita masak kicap chinese style
Bahanya
daging ayam - potong ikut suka , letak kunyit + garam goreng dulu
kentang - potong ikut suka - dah goreng dulu
bawang putih - potong kecil2 [atau titik2 mcm chinese style tu ]
bawang besar - potong besar2
cili merah - potong memanjang
minyak untuk menumis
kicap pekat manis
cuka masak
sos tiram
sedikit air
garam
serbok ayam knor [nie tambahan ajee - tak leh pun ok jugak ]
caranya :
-panaskan minyak
-tumis bawang putih hingga naik bau [dah tukar warna jadi kuning]
-masukkan cuka + kicap + sos tiram +air + garam = sampai mendidih
- masukkan ayam [yang dah digoreng awal2 tadi]
- kalau nak kuah banyak tambah air lagi
- akhir sekali baru masukkan bawang besar + cili ptong tadi dan kentang
- hidangkan masa panas2

note : kalau nak tahu kenapa bau semacam kat kedai cina bila mereka masak sebenarnya mereka
tumis bawang putih tu banyak2 tu yang naik bau tu,ada org tak suka bau tu [tapi saya suka ,maaf lee sebab dah keturunan cina nak wat cam ner kan kawin lak ngan jawa alahaiiiiii ]
[
[i]

jom makan ayam masak kicap chinese style



Quote:


jeff : biasa lee dah manusia namanya nampak makanan mesti lapar kan

jie jie : betol tu

butikmydream : tq

satu sen : tq

kuzi : betol tu baunya harummmmmm

sabrina : tq bukan tak minat dlm lembari melambak tak pakai lagi

nur : tol tu kita memang suka betol masakan cina sebab simple ajee

lynnhassan : ah ha...suka letak bawang putih banyak2

boxhousestudio : dah abis assignment ke? dah masak leh update ya

roylazim : kalau letak halia tu lak anak2 tolak tepi leeeeeee

penyulawa : jawa + cina = alahaiiiiiiiiiiii , kalau letak rempah tu dah ilang lak rasa cuka tu tapi apa2 style pun gerenti sedap

fazizaid : sedappppp

mamafami : sempoi n campak2 ajee geng mana nak sama ngan masakan u

real scfi : tq

umi kal nasution : watnya senang ajee umi campak2 ajee

az_far : masak kicap nie ikut selera lee apa2 pun pasti sedap kalau masak sendiri

zana @ ros : tu lee kita ingat org rajin punya resepi jugak tak letak cuka rasa ada lain sikit lee

rinnchan : masak kicap nie memang anak2 suka dah masak byk kali cuma tak pernah update ajee tapi kali nie kena update lee nak penuhkan entry



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net