WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 8-Jul-2007 12:09 Email | Share | Bookmark
WHOLEMEAL BREAD...

wholemeal bread
ok dah potong
closeup wholemeal bread
bread baru keluar oven
berat 640grm
ok dah bungkus nak deliver ajee

Alhamdulillah setelah bertapa selama 3hari kat umah, akhirnya sakit mata pun pulih sepenuhnya . Ok mula acara baking lagi,kali nie wat wholemeal bread sebab ada order dari adik beradik kena buat dlm 8 buku ajee ,setiap satu buku berat lebih kurang 640grm . Mula asalnya buatkan wholebread nie untuk mak yang kencik manis, lepas tu mak lak kasi kakak yang sulong makan sikit sebab suaminya kencing manis, lepas tu merebak lee dari seorg keseorg akhirnya datang lee order yang mencurah2 rezeki lepas sakit mata .

Wholemeal bread..
bahanya
380mlm air
2 sudu besar minyak masak
500 grm wholemeal flour
100 grm tepung roti
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh garam
3 sudu besar gula halus
1 paket yis
1sudu teh bread improver
1sudu teh bread softener
3 sudu besar biji bunga matahari
3 sudu besar biji kuaci
3 sudu besar dried apricot
2 sudu besar poppy seed
5 sudu besar kismis

caranya:-
masukkan kesemua bahan kedalam BM or mixer - uli hingga sebati selama 5 minit
biarkan naik 10 minit - uli lagi 5minit dan biarkan naik 10 minit lagi , akhir baru masukkan
kesemua bahan kekacang. Bahagikan roti kepada dua bahagian, timbang sama berat .
Bakar dlm oven temp 180 = 30 minit or hingga roti kekuningan.

note: oleh kerana roti nie gunakan banyak kekacang amat sesuai untuk yang nak berdiet, kencing manis tak mahal cuma RM10 ajee . Kalau rasa mahal tu minta maaf lee ya sebab roti nie memang berbeza dengan roti diluar tu ya dan kesemua pembeli tak kata pun mahal sebab meraka tahu bahan yang digunakan adalah bahan2 yang bermutu tinggi . selamat mencuba .
[i]

jom makan roti wholemeal ya




Quote:

mamazieza : mula2 memang tak biasa dah lama2 kerana terpaksa tekak tu pandai lak makan tu

jeff : memang elok utk kesihatan ada byk fiber

jie jie : setakat sepotong tak ada hal punya , elok makan fiber byk nak melabur senang

boxhousestudio : eloo geng dah ada rumah sendiri nanti lu mesti pandai kemas rumah tu tau , nanti kalau kita jumpa gua leh watkan lu sebuku ya

lie : cuba lee roti nie memang elok untuk kesihatan ambil waktu sarapan 3 keping kenyang till lunch

mami : roti nie memang sesuai untk semua peringkat tak kira sakit apa pun

ana : asalnya hanya utk my mom yang ada diabetes tapi akhirnya semua adik beradi suka makan konon2 nak jaga badan lee

sabrina :mula2 tu memang lee rasa kesat masuk kat tekak tu tapi lama2 dah laju ajee biasa lee apa yang elok utk kesihatan tu susah nak makan tapi bila dah ada peyakit leh lak makan tu

rosleeda: betol tu elok untuk kesihatan lagi2 lee umur dah masuk 40an nie

mamafami : lu mem besar mana leh berniaga mcm gua nie kuli tu yang kena business kecik2

roylazim : memang padat roti nie makan 2/3keping gerenti kenyang , pasal biji bunga matahari dan kuaci tu lak... , yang ida kenal lee yang lonjong2 tu biji bunga matahari , yang lebar2 tu lak kuaci tak tahu lee entah aper lagi nak panggil tu

bonda : jgn cerita lee pasal berjiran ,rasanya hari2 tukar pingan kot

madiha : kismis nie tak manis langsung cuma dilebihkan sikit untuk seratnya

zana/ros : betol tu dah letak mcm2 kalau kata mahal wat sendiri lee [thanks for the cookies cutter ya ]



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net