WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 10-Aug-2007 05:01 Email | Share | Bookmark
CARROT CAKE...

bahagian atas carot cake
OK my 1st carot cake

Carrot Cake nie adalah permintaan dari customer so nie adalah lee kali pertama buat corrot cake , so mcm biasa lee sibuk lee mencari resepi dlm peti ajaib ku . Akhirnya terjumpa lee satu resepi dari Detox .

CARROT CAKE
Sumber: Detox

Ingredients

A)
250 g plain flour
11/2 tsp baking soda
1 tsp salt

B)
170 g castor sugar
140 g brown sugar
4 egg yolks
1 1/2 cups veggie oil
1 cup grated carrot

C)
4 egg white

D)
100 g toasted chopped walnut

Method :
Preheat oven to 180C
a) Sift A, put aside
b) Mix B thoroughly
c) Beat egg white with electric mixer until stiffen.
d) Add A to B, mix well.
e) Add in egg white to to mixture and slowly mix it. Do not overbeat, enough by stiring the egg white combine. This will make the cake lighter.
g) Finally add in the walnut.
h) Greased 9 inch pan.
i) Bake for 1-11/4 hours.

Let cool.

Cream Cheese Frosting - (Ini adalah rekaan I sendiri. Instead of butter i pakai whip cream hasilnya, enak dan lemak, rasa cheese diseimbangkan dan membuatkan makan tak jemu)

Ingredients:-
200g cream cheese
180 g whipping cream
100 g castor sugar.

Method
a) Beat cream cheese and sugar until white and fluffy
b) Add in the whip cream and beat until smooth.


note : kalau ikut style ida yang ada penyakit "m" nie , masukkan ajee terus telur tu tak yah ,bahagikan putih dan kuning . Untuk deco lak ,dah sapu creamcheese tu dah termenung hisssssss tak cantiknya kalau just sapu ajee , mcm nie tak penah wat deco nie pegang nozzle pun tak pernah, tapi hari nie betol2 terpaksa sebab rupa kek tu buruk benor . So pertama kali dlm hidup nie pegang nozzle , guna pipping beg... , yang ada nozzle untuk bunga rose [beli sebab ada kelas esok - saturday] nampak gaya sebelum cikgu mengajar terpaksa lee anak murih nie tibai dulu... . Akhir tu lee rupa kek yang telah ku hias dlm acara tibaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii . Walaupun rupanya tak semengah tapi rasanya walaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .

So sesiapa yang teringin nak makan carrot cake nie , jgn segan2 leh order ya . Jangan takut lepas ida gie kelas deco mesti jadi cantik dari gambar cake nie .

NOTE : SIAPA YANG NAK ORDER BOLEH TAK ADA HAL
HARGA RM32 AJEE....
EMAILS TO : merpati66@yahoo.com

[i]

Jom jamu mata tengok carrot cake version tibaiiiiiiiiiiiii



Quote:

za :memang sedap tau

mamafami : kek nie memang kita suka kalau letak walnut byk2 tau..

roylazim : pertama kali deco kek nie

icatcher : tq

ciku_nunu : akak nie kaki menjahanam resepi org

umi_kal : fuyooooooo 5 bintang , nasib baik jauh kalau dekat gerenti ida kasi hadiah kat akak tau

jie jie : hissss cantik ke tu..

hajar : yang gelak tu gie kelas bukan belajar deco betol2 gie makannnnnnnn

dark angle : hai tq for visit my fotopages again..will visit yours soon take care

sabrina : nampak gebu tu sebab cheese + whipping cream tu tapi memang sedapppp

boxhousestudio : geng niat belajar lain , tapi gie kelas belajar lain dan lebihnya makannnnnnn

lie : ramai yang geram tentang cream tu

mamasya : kat umah byk benda ajaib tau mcm2 leh dpt

ana : tibaiiiiii tak mahal cuma RM32 ajee...biasa lee carot cake guna bahan byk

nur : mmmm memang yummy

zai : nanti kalau kita wat mini gathering ida watkan khas untuk zai ya

jeff : bro carrot leh wat mcm2 tau

zanaz70 : tu tengok gambar dah tergoda lum rasa lagi tu

rinnchan : betol ke? tima kasih lee ya semangat lee sikit nie

sfwani : tq

rosleenda : tak rajin tibaiiiiii ajee nie sebab ada org order

kuchai : aiiiiiiiiiii mana lama menghilang nie tiba2 muncul ajee ingatkan kuchai dah lupa kat akak.... merajuk ke? jgn mcm tu ya... tak ada kuchai mcm tak meriah lee suasana kat fotopages nie

wanzee : ya ke? mcm nie bersemangat lagi lee nak ambil order baru nie...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net