Want your
own Fotopage?






 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 23-Sep-2007 01:23 Email | Share | Bookmark
POPIAH BASAH....

Popiah basah..
jemput makan...

Jom kita wat popiah basah sendiri ya . Kalau beli kat pasar ramadan sekarang satu RM1 tau... . Anak2 suka makan kalau beli leh parah dibuatnya.. .

Popiah Basah Ida
Untuk Inti
Sekuang diparut - perah buang air sikit
bawang putih
udang kering
garam + serbuk ayam
caranya :-
tumis bawah putih + udang kering hingga naik bau
masukkan sekuang - gaul , biarkan kejap
agak2 sekuang dah layu - tutup aip

bahanya2 lain
timun - disagat kasar2
carot disagar kasar2
telur rebus - dihancur2kan
kacang tumbuk
bawang goreng

untuk sos pulak
tumis cili kering [diblender ngan bawang putih + bawang merah] hingga cili masak
masukkan gula, sos tomato, sos tiram,kicap manis + otak udang /petis
tambahkan air sedikit + gula - masak hingga kuah menjadi kehitaman..

caranya mengulung popiah
- ambil kulit popiah
-sapu kuah atas kulit
- letak sayur sekuang
- letak telur rebus
-letak kacang tumbuk
- letak bawang goreng
-gulung dan sapu sedikit sos diatas popiah

note : SELAMAT MENCUBA ,jangan tanya mcm nak wat kulit popiah ya
sebab ida beli ajee kat pasar chow kit tu... ,minta maaf dah cuba wat sendiri tak
menjadi2 , so solution ida beli ajee
[i]



Quote:

Edit latest info tentang cara2 buat kulit popiah - malam tadi baru jumpa kak long yang tahu buat kulit popiah ok katanya bahan tu memang betol iaitu

tepung gandum
air garam
putih telor ajee....
sedikit minyak

caranya : campurkan kesemua bahan buat betol2 mcm cekodok punya bancuhan tapi mesti betol2 likat (boleh tarikh tepung tu keatas dan tak putus = camtu lee katanya dan leserkan atas kulit panas kejap - kata kak long lagi mula2 tu memang tak jadi jadinya - buat sampai jadi betol2...so kawan2 yang jauh diperantau tu boleh lee cuba method nie ya...Ida pulak dah jumpa ready made punya

lagi satu method lak
Ingredients

600g plain flour

1 tsp salt

200ml water
Method
Mix flour, salt and enough water to make a sticky, soft dough. Beat till smooth then slap dough till elastic. Cover with a damp tea towel. Leave to rest for 2–4 hours.

Heat a heavy cast iron griddle over a moderate heat. Rub the surface lightly with a piece of oiled cloth. Take a handful of the soft dough and rub quickly and lightly across the pan to make a thin round shape of a desired size. Cook the dough on a moderate heat until the popiah skin can be easily peeled off the pan (this process takes about a few seconds.)

Lift the popiah skin of the griddle and stack each one. Always cover the popiah skins with a damp tea towel until required.

Recipe by Amy Beh



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net