Want your
own Fotopage?








 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 10-Oct-2007 05:26 Email | Share | Bookmark
KEK KUKUS LAPIS ASAM MANIS

lapisan pertama
timer strawberry
kukus ku yang comel tu
adunan warna hijau
adunan warna merah
asam manis hawflakes
nie last year punya gambar
nie dah potong pun gambar last year tau...

Kek nie adalah permintaan dari customer jugak . Kek nie muncul setahun sekali ajee sebab nak membuatnya byk kerja tu tapi bila bab makan kejap ajee , sebenarnya malas nak keluarkan kukus yang comel tu .

Ok jom tengok resepi Kek kukus Lapis Asam manis

BAHANYA

250 grm butter
1 ½ cawan gula halus
7 biji telur
1 sudu esen vanilla
1 paket biskut cream crakers Hup Seng
½ cawan susu cair
½ cawan susu segar
4 bungkus kecil asam manis haw flakes
perwarna ikut suka – merah dan hijau


caranya:-

1. panaskan kukus
2. blender biskut sampai jadi serbuk tepung
3. pukul butter dan gula hingga kembang
4. masukan telur – sebiji demi sebiji sampai abis
5. masukkan esen vanilla, susu cair, susu segar – pukul hingga sebati
6. masukkan tepung biskut sedikit demi sedikit – hingga sebati
7. bahagian kepada dua bahagian –warnakan ikut suka
8. ambil 4 sudu letak dlm loyang – kukus 10minit
9. lepas 10 minit keluarkan dari kukus letak asam haw flakes , letak 4 sudu perwarna lain dan kukus lagi 10minit.
10. ulang process , tepung dan asam sehingga abis adunan .
11. last lapis kukus 20 minit – sejukkan baru keluarkan dari loyang

note : kalau teringin nak order tu silakan ya tapi kena kasi tahu 2 hari awal
kek dah siap lupa nak ambil gambar lak
so buka peti besi jumpa gambar last year
[i]




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net