Want your
own Fotopage?






 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 14-Oct-2007 00:12 Email | Share | Bookmark
MENU SYAWAL...KUAH KACANG

tumis hingga naik bau ...
kacang tanah dan blender
masukkan cili sekali - tumis lagi
masukkan kacang tanah tadi
letak air kacau sekali + gula melaka
masak hingga mendidih
dah siap kuah kacang...

Menu nie tiap2 tahun buat dan ramai sangat yang minatnya , so jom kita tengok resepinya ya . Kuah kacang nie boleh tahan lama hampir sebulan kalau disimpan dan petiais, tapi kalau simpan dlm freezer lagi tahan lama . So kalau sesiapa yang tak ada masa nak masak selalu untuk nak wat open house raya nanti, aper kata masak awal2 dulu lepas tu sejukkan dan simpan dlm freezer ya .

KUAH KACANG
Bahannya
kacang tanah - cuci , toskan dan bakar dlm oven hingga ranggup
kalau rajin goreng tanpa minyak ya...
bawang putih , bawang merah, serai, halia dan lengkuas - diblender semua sekali
cili kering + bawang putih + bawang merah - diblender jugak
gula putih
gula melaka or gula merah
minyak untuk menumis
sedikit air

caranya
- tumis bahan yang diblender berserta cili tadi hingga naik bau
- masukkan kacang tanah sudah diblender tadi
- masukkan air - kacau
-akhir sekali masukkan gula melaka or gula merah
-masak hingga kuah jadi pekat

note : tujuan letak gula melaka tu supaya warna kuah tu jadi gelab sikit ya
[i]


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net