WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 17-Oct-2007 00:29 Email | Share | Bookmark
AGAR AGAR GULUNG OR AGAR2 GULA BATU..

agar2 gula batu

Resepi nie sebenarnya resepi orang dulu2 , zaman dulu2 mana lee candy or sumi jelly mcm sekarang kan... teringin betol nak membuatnya bukan makan sekadar menambah ilmu untuk kueh mueh tradisional pulak . Ya lee kalau kita yang muda [ehemmmmmm muda lagi ke nie ? ] tak ambil peluang untuk belajar makanan tradisional nanti rugikan kan kan generasi akan datang tidak kenal pulak .

Ok resepi nie dicetak rompak dari Chef Tania fotopages, thaks chef maaf lee ida copy ajee malas nak retype semula , letih puasa nie [alasan ajee ]


AGAR AGAR GULONG

40 GM AGAR AGAR POWDER
2 KG ROCK SUGAR
1 KG SUGAR
4000ML WATER

MIX ALL ABOVE AND COOKED ABOUT 1 HR OVER MEDIUM FIRE

SOME FLAVOUR AND COLOUR FOLLOW THE THEME EG.. STRAWBERRY RED, ORGE FLAVOUR ORANGE COLOR, GREEN COLOUR KIWI OR GREEN APPLE FLAVOUR AND OTHERS, YOU CAN USENTHE KONYAKU COLOUR AND FLAVOUR.

4 SET 10 X 10 X1 TRAY

MEASURING JUG, FOR MEASURING THE COOKED JELLY, ABOUT 280ML FOR 1 TRAY.

FOR THE FLAVOUR EVERY 1120 ML ADD ABOUT 2 TS AND ADD ENOUGH COLOR NOT TO STRONG.

SOME ALLUMINIUM TRAY AND A RECTANGLE SIEVER BASKET FOR DRYING PROCESS

HAPPY TRYING...................

note : ida buat setengah adunan sahaja ,tapi dpt banyak jugak tu
jemur selama 10 hari sebelum syawal lepas tu letak
perisa strawberry lagi alhamdulillah menjadi
insyahallah lepas nie nak cari lagi resepi2 tradisional pulak

agar2 nie memang manis betol , so kalau sesiapa nak candy
nie kena standby air kosong satu botol dulu
tapi orang kelantan memang suka , sebab abang ipar datang
rumah hari tu suka makan tu
[i]

JOM TENGOK RUPA AGAR2 GULA BATU


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net