Want your
own Fotopage?






 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 12-Nov-2007 14:20 Email | Share | Bookmark
TART NENAS BENTUK TRADISIONAL....

tart dlm loyang
dah masak dlm bekas
sedia untuk dingap
eksen2 sikit
closeup

Jangan terkejut ada orang yang masih mencari lagi tart nenas bentuk tradisional [mcm dulu2 lee] masa dpt order tu kita pun terkejut lee bentuk tradisional mcm lak . Puas lee customer tu kata yang setongkol inti tart tu.... ,tepi tu ketip2 dan silang mcm bakul ooooooooooooooo akhir baru lee faham mcm nenek wat dulu2 tu... .

ok2 tak ada hal punya so acara tibaiiiiiiiiiiiiii dan guna resepi dari fp maklang lagi .

Tat Nenas
Sumber: Magnolia

Bahan-bahannya
500 gram mentega
100 gram gula aising
3 biji telur (3 putih dan 2 kuning)
70 gram susu tepung
750 gram tepung gandum (biasenye ikut lembut supaya mudah ditekan)
1 sudu teh esen vanila

Cara-caranya
1. Satukan mentega dan gula aising, kacau sekejap. Tak yah nak buat creamy method cam kek tu.
2. Masukkan telur, kacau sebati dan masukkan esen vanilla.
3. Kemudian masukkan tepung susu dan tepung gandum. Uli perlahan-perlahan kalau rasa adunan melekit di jari, tambah tepung sikit demi sedikit. Semasa masukkan tepung jangan masukkan semua sekali, masuk sikit demi sedikit supaya adunan tidak terkeras. Sepatutnya adunan tu agak lembut (tak lembik) supaya senang dipicit keluar dari acuan tart gulung.
4. Letak inti dan gulung. Bakar sampai masak dan kekuningan. Tart ini memang gebu dan sedap.

NOTA: Kalau nak kulit tat kekuningan sikit, letak pewarna kuning sebelum masukkan tepung kedalam adunan. Dan kalau rajin sapu kuning telur diatas biskut sebelum dibakar

Note dari Ida lak....letak perwarna kuning kat adunan tu memang jadi cun mcm dulu2 punya tart tau... , so kalau sesiapa teringin tu jgn segan2 leh order dari Ida Bakery - 016 3357790.
Customer order sampai 5 box tau, satu box kasi bos matsalleh pulak tu ,katanya punya lee suka boss matsalleh tu kata wowwwww this really cute ,alahaiiiii entah lee dia perli kot tapi kejap ajee dia bedal tart tu sambil kata krismas nak lagi tart mcm tu .

JOM TENGOK TART NENAS PESEN DULU2....
[i]




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net