WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 24-Jun-2008 14:28 Email | Share | Bookmark
BINGKA PANDAN....

dlm loyang...
dah potong2....
ready to gap....sedap tau...




Salam untuk semua..

Dah lama tak kongsi resepi kan ,ok nie dia dah cuba bingka pandan yang fofular kat Rnet tu tapi kita tak guna pun perwarna hijau dok guna warna kuning ajee , walaupun masih perasa pandan . Bingka memang simple dan sedap tau tak rugi mencubanya .

Jom tengok bahannya

Bahan-bahan ( 1 loyang )
250 gm gula
4 biji telor
215 gm tepung gandum
50 gm tepung custard
140 gm mentega [dicairkan]
60 gm serbuk santan
1/2 tin susu pekat
850ml air
80ml jus pandan[5 helai daun pandan dikisar bersama 80 ml air]
50 gm bijan
sedikit pewarna hijau
Cara-cara
campur semua bahan diatas kecuali bijan..adun sehingga adunan tidak berketul2
[klau nk senang msuk dlm blend jer]
tuang kedlm loyang yg telah dilengser dgn minyak..
bakar selama 1 jam pd suhu 180
bila dah setengah jam taburkan bijan di atas kuih dan teruskan proses membakar..

note : kalau tak ada bijan boleh jugak tabur kan raisin or buah kundur ikut suka lee or apa yang ada kat umah tu ajee tapi jgn lee sampai tabur jintan manis lak ya , kalau rajin lagi guna acuan kueh kemboja tu lagi cun kan... , nie version malas nak mencari acuan tu entah mana lee dlm peti ajaib tu puas ku seru2 tak keluar jugak tu

[i]


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net