WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 25-Jun-2008 15:21 Email | Share | Bookmark
PAKODA....masakan singh lak....

pakoda dah siap masak...
tu dia sedap tau...
bahagian dalam...walaaaa
jemput makan ....



Salam untuk semua

Jom kali nie kita berlajar lak makan dan masak kaum lain ya . Menu kali nie kita pilih sejenis kueh macam cekodok org melayu lee ya . Masa mula2 makan kueh nie nampak mcm cekodok ajee tapi bila makan walaaa cedap tu so apa lagi wat muka seposen ajee dok tanya aper campuran makanan tu , nak tahu kita makan kat mana kueh nie , tu ha kat Kelab Aman, Jalan Ampang, Kl . Kelab Aman nie memang kelab khas untuk kaum singh sahaja... tapi jgn lak silap ingat kita nie lak ahli Kelab tu sebab kita nie melayu + cina tau .

ok ok Kelab Aman nie memang lee untuk kaum singh sahaja tapi lunch hours semua org leh datang lunch kat situ ya... , so kat sini lee kita dikenalkan dengan kueh Pakoda nie... .Nak sedap lagi makan dengan sambalnya mcm mint tu...tapi kita suka cicah dengan cili thai sos tu ajee .

Jom tengok bahan2nya ya .

Pakoda
Tepung kacang dal
Tepung gandum
satu sudu teh baking powder
daun kari
cili merah / cili hijau
bawang besar
kentang
bende /terung
carot
serbuk kari
garam
serbuk ayam knor
sebiji telor ayam
air suam

caranya :-
mudah ajee buat mcm kita buat cekodok biasa tu ajee
tibaiiiii ajee semua sayur2 , masukkan dlm adunan tepung dan
goreng hingga kekuningan ya....

Note : kalau tak suka banyak sayur letak lee aper yang ada dlm petiais kat umah tu ya ,macam kita punya adunan tu lee sayur tak ada byk pun setakat cili ,kentang dan bawang ajee malas nak gie beli kat kedai pun.... . Tips wat cekodok - elok guna air suam supaya adunan jadi lembut dan gebu walaupun dah sejuk tau .

So selamat mencuba ya

[i]


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net