WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 6-Aug-2008 16:18 Email | Share | Bookmark
SWISS ROLL....

kek dah siap sebelum gulung
ok dah gulung...belangnya ciput ajee...
satu sapu bc coco satu lagi jem
nie inti jem
nie inti bc coco
nie sapu bc coco
nie sapu jem




Salam utk semua

Kali nie entry mencuba resepi dari fotopages maklang yg byk dpt award tu . Ok dah lama mengidam nak wat swiss roll tapi dok takut ajee so kali nie ku tibaai ajee lee walaupun belangnya tak byk tapi tak aper lee bukan nak makan belangnya tapi keknya kan kan .

Ok nie dia resepi dari Ulampengaga.fotopages ya... [copy n paste ajee malas nak type wweiiii ]


Kek Gulung/Swiss Roll Batik
Sumber : Apek

Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco
jem strawberri secukupnya

Step 1
Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)

Step 2
Adunan dah gebu akan jadi camni

Step 3
Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu

Step 4
Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag

[b]Step 5
Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya


Step 6
Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang

Step 7
Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah

Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.
Kek dah siap masak

Step 8
Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2

Step 9
Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

Step 10
Dah gulung, bolehlah dipotong

Note : resepi nie leh dpt 2 biji kek mcm kita wat nie, satu kita sapu jem satu lagi letak buttercream coco , kalau sapu bc coco kena letak dlm petiais dulu baru potong ya supaya bc tu tak melekit2.... , betol tak maklang .
so kalau ada yang nak order tu hisss tak payah lee wat ajee ikut mcm step2 kat sini mesti jadi tu...tak jadi juga ha daftar jadi anak murid maklang tau bukan ida...

[/b][i]


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net