Want your
own Fotopage?








 
WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 20-Nov-2006 15:07 Email | Share | Bookmark
Menu Kacang Foul/Pool or Kacang Parang.......

nie lee dia kacang foul
dari dekat baru nampak perkataan kacang parang ...
Keluaran lain tapi kacang parang jugak
yang nie pulak dari turkey
menu dari jiran atas just bawang n kacang parang ajee
roti perancis mentah balik kena masak dlm oven
telur mata kerbau or telur jantan...
tumis cili hijau dan bahan2 kedalam kuali
tumis hingga garing..
masukkan kacang kedalam kuah..
masak hingga kacang lembut
hidangkan dengan telur dan roti
nie kacang pool resepi tak pedas...
kalau sebut pasal kacang pool or foul nie pasti hanya org singapure saje yang tahu...sebab kacang nie memang popular disana. Oleh kerana jiran depan rumah ada orang singapure so dia lee yang ajar mcm nak masak or makan kacang pool nie. Mula2 tu tak pernah tengok lee or mungkin ada kat sini hanya saya ajee yang tak tahu kot..

Menurut jiran saya makan kacang pool nie dengan roti perancis yang kecik tu, letak dengan telur dadar.

Menu Kacang Foul
Bahannya:-
1 tin kacang foul/pool
5 biji cili hijau
3 ulas bawang putih
2 ketol bawang besar
1/2 sudu jintan manis/putih
1/2 inci halia

caranya :
blender cili dan semua bawang & halia
tumis jintan hingga garing - masukkan bahan yang diblender
tadi masak hingga garing.Masukan kacang dalam kuah .
Bila kacang dah empuk boleh dihidangkan dengan telur goreng mata kerbau.

Kalau ikut Jiran yang lain pulak , orang singapure pulak lagi simple just tumis bawang besar, masukan cili hijau dan kacang tadi masak hingga kacang empuk boleh hidangkan.
cara hidangan masih sama makan dengan roti perancis kecik tu dan telur mata kerbau.

Sebelum tengok tin kacang foul tu tak tahu lee ada jual kat supermarket, tadi jalan2 kat TC Permata ampang park baru lee jumpa . Rupanya kacang parang , mcm mamak jual tu ....yang nie dlm tin...so tengo gambar gerenti boleh faham kan... .

Kalau ada member2 fp nie yang ada resepi simple for kacang foul/pool or kacang parang nie share ya..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net