WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 20-Nov-2006 15:50 Email | Share | Bookmark
Apam Indonesia (nama glamour ) nama asalnya Apam Indon....

bancuhan tepung 3 warna
kukus kuning dulu 10 minit
kukus hijau pulak another 10 minit
last kukus merah for 20 minit...
baru keluar loyang tunggu sejuk
apam dah masak tunggu sejuk
apam belah dua...wowww cantiknya
potong kecik dulu nak test dulu...
dah boleh makan walaupun tak letak kelapa parut...
closeup apam indon
Nie pulak resepi yang dicuba dari Koleksi Resepi Pilihan Diana.

Saya dah cuba , tadi memang mudah dan berjaya lee....

Tuan punya resepi : blackmore (sorry lee saya cut & paste ajee resepinya malas nak type dah mlm sangat nie)


resepinya...

5 biji telor
1 sudu teh ovalette
1/2 sudu teh essen vanilla
300gm tepong gandum
300gm gula castor
250ml santan (daripada 1 kotak santan)
1/2 sudu teh baking powder
sedikit garam
pewarna

...sediakan kukusan...tutup kukusan kalau bley ko balutkan ngan kain agar air kukusan tak menitik di atas apam nie...

...sediakan loyang...alaskan loyang ngan kertas kek...loyang tak perlu disapu ngan butter...just alas ngan kertas kek sudah...

...masukkan telur dan ovalette ke dalam mixer dan pukul ngan kelajuan tinggi sehingga ianya kembang...

...masukkan gula sedikit demi sedikit...kemudian masukkan essen vanilla...

...tepong dan baking powder disatukan dan diayak...

...di dalam measuring jug...masukkan santan 1 kotak nie dan add a little bit of water to make it 250ml...kemudian masukkan garam dan kacau rata...

...perlahankan sedikit kelajuan mixer dan masukkan tepong sedikit demi sedikit di selang selikan dengan santan...

...continue mixing until adonan sebati...

...kemudian...bagikan kepada 3 equal parts...aku gunakan warna kuning...warna hijau dan warna merah...

...ko ratakan adonan pertama dalam loyang...pastu kukus for 10 minits...lepas 10 minits...ko bukak tutup loyang dan tengok lah dah masak ke blom...kalau permukaan apam nie tak melekit...kira dah masaklah...so...now ko bley curahkan adonan kedua...ratakan dan kukus for another 10 minits...do the same for the last adonan...tapi...for the last adonan...ko kukus for 25-30 minits...

Serve dengan kelapa parut ..tak sempat nak beli kelapa parut pun dah kol 12 mlm niee... tunggu esok ajee lee ya.... .Kalau ikut resepi loyang kena letak kertas kek , kat umah tak ada kertas kek pun just sapu marjerin kat loyang tu ok aje....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net