WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 23-Nov-2006 14:36 Email | Share | Bookmark
Coconut Blossom

apam keladi dan apam pandan..
gabungan keladi dan pandan....
closeup apam pandan
apam pandan saje nak tunjuk merekah tu...
apam keladi lak merekah tapi guna bekas kecik sikit jadi kecik
pandan masa dlm kukusan
keladi dlm kukusan
pandan sebelum dikukus
keladi sebelum dikukus
bancuhan tepung keladi dan pandan, gula merah
dlm acuan , lapis gula dan kelapa
yang perisa keladi tu letak kelapa kasi kat jiran ..
Salah satu resepi yang dicuba dari Koleksi Resipi Pilihan Diana.

Cikgu Coolnya bernama "Lady _ Aries" (maaf ya resepi nie pun just cut & paste jugak..dah mlm ngantuk nak tido , silap2 mimpi dengan kueh2 nie lak... )

COCONUT BLOSSOM

Bahan
250 gm gula
2 biji telur sejuk
1 sudu kecil esen vanilla
200 ml santan pekat
300 gm tepung gandum
1 sudu besar ovalette
1 oz air pandan } aries gunakan pes pandan
1 tsp warna hijau } instead
acuan kertas

Cara membuatnya :
Semua bahan-bahan masukkan dalam mixing bowl dan pukul dengan high speed selama 3 – 5 minit. Campurkan warna hijau dan gaul rata. Masukkan 1 sudu adunan ke dalam mangkuk kecil, kemudian taruhkan inti kelapa di tengah lalu ditutup dengan 1 sudu adunan dan kukus selama 15-20 minit.

sebenarnya resepi tu ialah apam mekar kak hanieliza. Kalau tak salah resepi tu gunakan 200ml susu tapi aries substitute gunakan 200ml santan.

Note : Saya tukar jugak dari santan kepada susu cari sebab kat rumah banyak fresh milk ..
Saya jugak bahagian aduan kepada dua bahagian, satu diwarnakan hijau letak -perwarna hijau + perasa pandan , satu lagi letak warna unggu + perasa keladi. Oleh kerana malas nak wat inti mcm dalam resepi nie saya just letak gula merah + kelapa parut putih lebihan dari makan apam indon tu... nak jimat ..Hasilnya wowwwwwwwwww lagi sedap.... .
Oleh kerana kukus saya teramat lee kecik so kena lee acuan baru letak paper cup tu...yang keladi lak nampak kecik sebab guna paper cup yang ciput tu...so jadi lee dua version satu kecik satu besar... . Paper cup tu pun lebihan wat kueh raya jugak....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net