WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 26-Nov-2006 03:49 Email | Share | Bookmark
Puff Apple Pie...

bahan nak buat inti apple pie
potong apple kiub2
masuk apple dlm periuk
letak gula, serbuk kayu manis dan secubit garam
gaul hingga sebati dan masak hingga apple empuk
puff lipat tiga segi
dah tekan dengan garpu tiga2 sudut
sapu kuning telur
siap untuk dibakar
dah bakar tunggu sejuk
apple pie dah siap
potong dulu nak tengok dlmnya
close up puff apple pie sedap mcm mcd punya
nie adalah salah satu dari resepi yang mengunakan puff (roti canai segera tu... ) tapi kena ingat elok guna jenama kawan tau or kraft ajee (bukan nak promote) tapi dah cuba berbagai jenama lain hasilnya kureng memuaskan...

Untuk buat Puff Apple Pie , bahan2 diperlukan jugak senang ajee..

Untuk Puff (guna roti canai segera)
Untuk inti : apple , rempah kayu manis dan gula
caranya : potong apple dlm bentuk dadu, masuk dlm periuk letak , setengah sudu kecil rempah kayu manis , gula dan secubit garam . Masak hingga apple empok.

Cara nak buatnya :
1) potong roti canai jadi dua
2) letak inti apple kat tengah dan lipat jadi tiga segi (refer gambar) kalau tak faham leh refer to previous entry for mini puff roti canai..
3) tekan hujung tiga2 penjuru dengan garpu kecil (refer gambar)
4) sapu kuning telur
5) bakar hingga kuning dan garing (kalau tak garing dah sejuk jadi lembik tau , kalau garing dah sejuk pun masih ranggup)


dah masak rasanya sedapnya lagi sedap dari apple pie mcd tau....sebab saya buat sendiri , so sesiapa yang dok kl mai jemput datang rumah hari nie....

selamat mencuba pelbagai resepi dari puff (roti canai segera)...tungguuuuuuuuuuu next episod ada lagi resepi dari puff roti canai.,....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net