WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 26-Nov-2006 15:23 Email | Share | Bookmark
Devil's Food Chocolate Cake...

chocolate buttercream..pertama kali lee wat pun...
cupcakes belum masak lagi
cupcakes dah masak..
tunggu sejuk sebelum kena make-over
make over letak coklat m&m
dah mula make over
lagi make-over
teruskan lagi make-over
letak dlm bekas besar
wahh meriah lak ya...
dari atas lak nampak mcm nak raya ajee
jemput2...
fatin tengah bz nak make-over cupcake
dia pun sibuk lee nak letak mcm2 atas kek tu..
dah siap bukan main happy lagi...siap suruh ambil gambar
make-over by fatin
lagi meriah fatin punya cupcake dari mamanya kan...
Dah lama teringin nak wat cupcakes tapi tak berkesempatan ,memandangkan dah mula cuti sekolah , anak2 ada kat rumah gerenti lee meja kena sentiasa ada makanan.

Devil's Food Chocolate Cake (resepi nie dpt dari internet , tapi lupa dari website mana pulak)

Bahanya :1
2 cawan tepung
2 cawan gula halus
1/2 cawan serbuk coco
1-1/2 sudu teh baking soda
1-1/2 cawan susu segar
1/2 cawan butter ( guna marjerin ajee)
2 sudu esen vanilla
2 biji telur ayam (mana tahu kot2 ada yang letak telur itik or telur burung unta lak )
secubit garam.

caranya :-
panaskan oven dulu 350degree.

1. sukat semua bahan2 diatas kecuali telur telur terus dipukul didalam bekas dengan kelajuan yang perlahan sehingga sebati.
2. tinggikan kelajuan selama 2 minit.
3. masukkan kesemua bahan diatas - pukul hingga sebati.
4. bakar didalam acuan cupcakes selama 10-20 minit (nak pastikan cucuk dengan lidi, dah licin boleh angkat dan sejukan)

nak hias lak boleh wat
Chocolatre Buttercream

bahanya : 1 buku butter ( guna 1 cawan marjerin ajee)
1/2 cawan coco (guna 2 sudu serbuk koko + 1 sudu teh coklat emulco)
4 cawan gula halus (guna 1 cawan aje sebab marjerin pun sikit ajee)
1/4 cawan susu segar.

caranya :
1. pukul butter dengan kelajuan tinggi selama 30saat sehingga lembut.
2.masukkan serbuk koko dan gula - pukul hingga ringan.
3.masukkan susu dan pukul hingga ringan .


Nie lee pertama kali dalam sejarah hidup wat cupcakes siap dengan make-upnya tau... .Anak dara pun sibuk nak buat sekali jugak... dah cuti sekolah nie lee masalahnya apa yang kita wat kat dapur gerenti lee ada yang tukang sibuknya , kalau dia bantu bukan jadi cepat tapi lagi lambat dan kena kemas lee tapi tak aper lee asalkan dia gembira dengan hasil kerja dia sendiri...siap suruh ambil gambar nanti nak tunjuk kat kawan2 ..

Tak sangka lee dpt make-over kan cupcakes tu ke 14 design.. tapi entah apa2 lee punya hiasan dok tibai ajee apa yang ada kat umah tu guna lee... .. so boleh lee tidur lena malam nie ..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net