WELCOME TO IDA BAKERY

By: Ida Isk

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 27-Nov-2006 13:39 Email | Share | Bookmark
Kueh Kaswi....

kueh kaswi + kelapa
kaswi dah digomolkan dengan kelapa parut
bancuhan kueh kaswi atas api kejap, ikut resepi tu...
acuan disapu minyak dulu supaya senang nak keluar
bancuhan dah siap nak kukus
kueh kaswi baru lepas kukus
kueh kaswi baru keluar dari acuan
closeup kueh kaswi
Mungkin Kueh Tradisional tak ramai yang minat, tapi saya amat suka kueh kaswi yang lembut dan bergegar tu kalau dipegang... .Dah banyak kali mencuba pelbagai resepi kueh kaswi akhir berjumpa jugak dengan yang lembut, lemak dan yang penting tu kalau pegang kueh tu bergegar (maksudnya lembut lee bukan lee bergegar mcm tsunami tu.. )

Resepi nie dicuba dari Koleksi Resepi Pilihan Diana. Tuan punya resepi bernama "blackmore" (sorry lee malas nak type so copy & paste ajee ya dah malam sangat nie..)

...bahan2nya...

1 cawan gula
1 ketul besar gula melaka
5 cawan air
11/2 cawan tepong gandum
1/2 cawan tepong kanji
1/2 cawan tepong beras
3 sudu makan air kapur
1 sudu makan coklat paste (to give u that perfect brown color)
daun pandan
loyang yang disapukan ngan sedikit minyak makan

...cara2 membuatnya...

gunakan 2 cawan air untuk memasak gula melaka dan gula pasir bersama daun pandan tadi...masak hingga gula larut kemudian tapis dan ketepikan...then...add in the remaining 3 cups of water tadi agar mixture nie lekas sejuk...

...bila ianya sejuk...masukkan tepong2 tadi dan kacau rata...add in air kapur dan chocolate paste dan kacau rata....kemudian tapiskan adonan nie...kalau ada ketulan2 tepong ditapis...korang pandai2lah larutkan ianya...heh...

...bila dah tapis...tanakkan sebentar mixture nie under slow fire for a few minits...dalam 5 minit jer dah ok...mesti kacau selalu mixture nie...pastu...masukkan dalam loyang dan kukus for 45 minits...setelah ianya masak...permukaan kuih nie selalunya lembab sedikit when it is hot...what i did was...ambil kertas kitchen roll dan just gently dab dry permukaan kuih nie....biarkan ianya sejuk sebelom memotongnya menggunakan pisau plastic...

...kalau korang pakai acuan yang kecil2 tu...yang macam aku buat tu...korang lapkan acuan nie ngan minyak dan biarkan dalam kukusan for few minits....then pour in the mixture...kukus for about 10 minits....

...kelapa parut tu korang tau camna nak buat lah...so...tak payah aku sexplain lagik...heh...

...slamat mencuba...

Note : untuk mendapatkan kueh kaswi yang berwarna coklat gelap tu, saya gunakan "kicap manis" ha nie mesti ada yang terkejut kan. ,mula2 tu saya pun ingat jugak hissssssss peliknya tapi bila dah confirm dengan org2 tua mereka dulu kala mengunakan kicap sebab mana ada coklat paste kan... betul jugak tu....hasilnya kueh kaswi jadi coklat gelap tu lawa... . Tapi kena ingat lee jgn lee letak satu botol lak... , letak lee setakat 1/2 sudu teh ajee.... .


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net